StoryEditor

Šéf Microsoftu narazil

19.12.2012, 23:00

Priateľská návšteva sa zmenila na šok. Šéf Microsoftu Steve Ballmer sa mal na Taiwane stretnúť s riaditeľom HTC, aby dohodli detaily okolo nového Windows phonu. Šéf tamojšieho gigantu Peter Chou si však pre Steva Ballmera pripravil nepríjemné prekvapenie. Žiadny telefón nebude.

Chyba displeja?
Nový smartfón od HTC mal mať obrazovku veľkú až päť palcov, teda asi 13 centimetrov, čo ho stavia do pozície konkurenta iPadu mini a Samsungu Galaxy Note, akýchsi krížencov medzi tabletmi a telefónmi. Peter Chou, šéf HTC, však Ballmerovi vysvetlil, že Windows 8 dokáže poskytnúť rozlíšenie displeja iba 720 pixelov, namiesto 1 080, ako to dokážu telefóny od HTC a s takýmto nízkym rozlíšením nie sú podľa neho konkurencieschopné.

Pre Steva Ballmera to bola studená sprcha. O výrobe nových smartfónov, ktoré by niesli operačný systém Windows 8, totiž obe strany rokovali takmer rok. Chou a Ballmer sa dokonca stretli v Barcelone ešte vo februári, kedy Peter Chou ukazoval Ballmerovi prototypy nových smartfónov. „Tie zariadenia boli jednoducho jedinečné, stvorené pre Windows,“ komentoval stretnutie šéf mobilnej divízie Windows Terry Myerson pre agentúru Bloomberg. HTC sa bude naďalej sústrediť na telefóny s operačným systémom Android od Googlu, ktorý si dokáže s vyšším rozlíšením obrazovky poradiť.

Neplodná spolupráca
Spolupráca HTC a Microsoftu už trvá asi desať rokov. Bol to práve HTC, kto vyrobil prvý Windows phone. Významný komerčný úspech však nezaznamenal. „Jednoducho sme ho slabo propagovali, nevideli sme v ňom veľký potenciál,“ hovorí pre Bloomberg Jason Mackenzie, šéf medzinárodného predaja HTC. „S príchodom Windowsu 8 sme uvideli veľkú príležitosť na masívny predaj,“ dodal.

Dnes je však jasné, že nový telefón sa na pulty obchodov nedostane. Taiwanskému výrobcovi by sa však spolupráca s veľkým menom zišla. „HTC na tom nie je najlepšie, preto je chyba, že sa rozhodol ponuku od Microsoftu nevyužiť,“ podotýka analytik Ivor Lehoťan z Capital Markets. Októbrový predaj jeho telefónov je najnižší za posledných 11 kvartálov a podiel na trhu sa mu medziročne znížil o viac ako polovicu, na 4,7 percenta. „Možnosť byť vlajkovou loďou Windowsu 8 by HTC dalo šancu oslobodiť sa od závislosti od Androidu,“ dodáva analytik Michael Gartenberg z Gartneru.

Facka od HTC
Steve Ballmer sa bude musieť po facke od Taiwanu rýchlo spamätať. Po vlažnom prijatí prvej vlajkovej lode Windowsu 8, Nokii Lumia 920, mu stroskotali plány aj s druhým výrobcom. „Minuloročná spolupráca spoločností Microsoft a Nokia nepriniesla želaný efekt v podobe zisku väčšieho podielu na trhu, ktorý aktuálne dosahuje v prípade Microsoftu iba 2,6 percenta,“ spresnil analytik Ivor Lehoťan. Microsoft totiž sám nedokáže ponúknuť dostatočné riešenie, a preto hľadá cestu, ako sa presadiť aj v tomto segmente. „Práve trh so smartfónmi a tabletmi bude naberať na atraktivite a Microsoft si nemôže dovoliť ďalej zaostávať,“ dodáva Lehoťan. Väčšinu trhu s takýmito zariadeniami si delia americká firma Apple a kórejský Samsung.

Ballmer teraz musí obnoviť rokovania s HTC, alebo nájsť nového výrobcu. Možno sa však dočkáme aj vlastného telefónu. To je však podľa analytikov zatiaľ iba špekulácia, pretože spolupráca s HTC bola takpovediac istá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:50