StoryEditor

Pribudol ďalší minipivovar. V Terchovej budú variť horské pivo

21.06.2012, 00:00
Na Slovensku dnes otvorí brány ďalší minipivovar. V poradí 19. podnik, ktorý sa bude spoliehať na vlastný "zlatý mok", pribudne v Terchovej.

„Myšlienka variť pivo práve tu vznikla z umiestnenia rezortu v prírode a zároveň z osobného zanietenia samotného majiteľa,“ vysvetľuje hlavnú filozofiu Prvého horského pivovaru Vŕšky Zuzana Kozačková, marketingová manažérka projektu Rezort Drevenice Terchová. Práve ten zastreší aj pivovar.

V Terchovej tak chcú spojiť cestovný ruch s novým lákadlom. „Pri varení piva sa využíva horská voda Malej Fatry a domáce kvasinkové pivo sa vyrába bez pridania konzervačných látok,“ hovorí Kozačková. Celý proces má mať pod palcom sládek z Moravy.

Spočiatku chcú v Terchovej ponúkať jantárové pivo bavorského typu, neskôr sa má paleta rozšíriť aj o iné špeciály. „Na rozdiel od veľkých pivovarov flexibilnejšie zareagujeme na požiadavky našich hostí a prípadne uvaríme pivo na želanie,“ prezrádza manažérka.

Podľa Júlie Hurnej, prezidentky Slovenského združenie výrobcov piva a sladu, záujem o podobné typy reštauračných pivovarov u nás stúpa. „Najlepším dôkazom ich obľúbenosti môže byť fakt, že v mnohých minipivovaroch nenájdete voľný stôl, pokiaľ si ho vopred nerezervujete,“ konštatuje prezidentka.

Koncept minipivovaru v turisticky vyhľadávanej lokalite nie je prvý. Už pred siedmimi rokmi otvorili v Liptove Vidiecku usadlosť Kvačany. Práve tá sa rozhodla turistov lákať aj vlastným pivom a stala sa atrakciou Kvačian. „Snažili sme sa spojiť lokalitu s produktom. Nebyť krásnej prírody, nemali by sme úspech ani my,“ hovorí Katarína Brontvai, spolumajiteľka Vidieckej usadlosti Kvačany. Podľa jej slov dnes ťažia zo zahraničných turistov aj z netypických pív. „V lete ponúkame napríklad ríbezľové či jahodové ochutené pivo, v zime je to napríklad čokoládové,“ menuje časť z ponuky Katarína Brontvai.

Podľa Júlie Hurnej bude reštauračných pivovarov na Slovensku pribúdať. „Zdá sa, že sa tento druh podnikania rozvíja, a preto je možné predpokladať, že počet minipivovarov bude rásť,“ porovnáva prezidentka. Kým u nás je otvorených 19 minipivovarov, v susednom Česku podobné podniky prekračujú číslo 150. „Všetko chce svoj prirodzený vývoj. Slovensko je menší trh. Vznik minipivovaru je podnikanie, ktoré je dobré začať, ak ste si istí, že máte špecifickú klientelu a že sa vám podnikanie rozbehne,“ vysvetľuje Hurná.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:57