StoryEditor

Anketa: Čo očakávate od budúcej vlády?

05.04.2012, 00:00

Zsolt Lukáč, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska
Očakávame, že sa zhostí úloh, ktoré pomôžu rozdýchať tú nezdravú situáciu v slovenskom stavebníctve. Aj v legislatívnej oblasti. Mala by sa zhostiť serióznej prípravy nového zákona o verejnom obstarávaní, stavebného zákona a ďalších nariadení súvisiacich s umožnením rozvoja stavebného sektora. Očakávam tiež, že nová vláda využije tie nástroje, ktoré má k dispozícii. A to je financovanie či už cez rozpočet, Fond rozvoja bývania alebo európske zdroje na také aktivity ako je bytová politika, energetická hospodárnosť budov a infraštruktúrne projekty v doprave alebo vo vodnom hospodárstve. Potom sa stavebný sektor bude môcť nadýchnuť. Teraz je najvyšší čas, aby aj verejné zdroje napomohli rozvoj stavebníctva. Jedno pracovné miesto v stavebníctve totiž ovplyvňuje až približne štyri ďalšie pracovné miesta v širšom národnom hospodárstve.

Dušan Dvořák, hovorca KIA Motors Slovakia
Naša spoločnosť sa dlhodobo snaží zamerať pozornosť vlády na vybudovanie diaľničného prepojenia na Českú republiku a Poľsko. Je to medzinárodný koridor a tým, že vyrábame motory pre spoločnosť Hyundai v Českej republike a, naopak, vozíme odtiaľ nejaké diely, tak je to pre nás kľúčové. Okrem toho by mala ostať zachovaná flexibilita Zákonníka práce, aby nedošlo k nejakému obmedzovaniu. Ďalej podporujeme, aby bol do praxe uvedený zákon o odbornom školstve. Žiaci by mali byť prijímaní na také školy, ktoré ich vzdelajú tak, aby boli zohľadnené potreby trhu práce v danom regióne.

Anton Ondrej, riaditeľ komunikácie Samsung Slovakia
Očakávania sú také, ako pri všetkých ostatných priemyselných podnikoch. Aby sa darilo zlepšovať podnikateľské prostredie a aby popri ambíciách vlády v súvislosti s rozvojovými projektmi z verejných financií boli aspoň také úspešné aj súkromné investície na prospech Slovenska. Nevyhnutná je priorita školstva. Systém je dnes zle nastavený. Ak to bude ďalej pokračovať, bude sa zvyšovať miera nezamestnanosti a súčasne bude chýbať kvalifikovaná pracovná sila. Ľudí treba pripravovať na povolanie. Stačí sa pozrieť na Rakúsko, ako vysoko efektívne sú ich systémy vzdelávania a akú majú preto nízku mieru nezamestnanosti.

Jaroslav Patka, predseda Predstavenstva INA Kysuce
Odporúčame ďalšiu podporu existujúcich zamestnávateľov, nielen novovznikajúcich projektov. Ďalšia vec súvisí s podporou zamestnanosti, a to zachovaním flexibility na trhu práce. Veľmi by som si želal, aby sa zmenila celá štruktúra vzdelávania, aby sme neinvestovali ťažké peniaze do ľudí na to, že preškoľujeme strojárov na murárov alebo murárov na strojárov.

Stanislav Verešvársky, výkonný riaditeľ spoločnosti SWAN
Od novej vlády očakávame transparentné podnikateľské prostredie. Čo sa týka internetizácie, uvítali by sme jej skutočný rozvoj, keďže je to kľúčová oblasť pôsobenia spoločnosti SWAN. Malo by dôjsť k reálnemu rozšíreniu širokopásmových služieb tam, kde ich infraštruktúra chýba. A taktiež progres v oblasti informatizácie - e-Governmentu, kde, ako iste viete, naša spoločnosť dlhodobo pôsobí. Ale na konkrétne kroky novej vlády čakáme rovnako ako celá verejnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:16