StoryEditor

Byty môžu ešte zlacnieť

04.05.2012, 00:00

Ceny nehnuteľností na bývanie stále klesajú. V prvých troch mesiacoch tohto roka došlo v priemere na Slovensku k 2,3-percentnému medziročnému poklesu. Ako si to vysvetľujete?
Dlhodobo sú ceny nehnuteľností stále vyššie, ako by mohli byť. Ceny sa zreálňujú ku kúpyschopnosti obyvateľstva a k reálnej hodnote nehnuteľností. Pokles už nebude taký skokový, ale priestor na mierny pokles cien stále existuje. Reálna cena nehnuteľností je na úrovni cien z roku 2006.

Klesajú aj ceny bytov. Sú najnižšie od roku 2007. Obrat v zmysle rastu cien však nastal pri jednoizbových bytoch. Prečo zdraželi práve tieto najmenšie byty?
Štatistiky treba brať s rezervou. Štvorcový meter nie je úplne najvýpovednejšou hodnotou. Jednoizbových bytov je však najmenej a je o ne veľký záujem. Ceny jednoizbových bytov sú už dosť vysoko na to, aby sa onedlho rast cien zastavil. Ale uvidí sa, aký bude vývoj na trhu. Ceny jednoizbových bytov nie sú na reálnej úrovni, ale sú ovplyvnené hlavne dopytom.

Ceny nehnuteľností klesli aj v Bratislavskom kraji, kde ľudia zarábajú v priemere najviac.
Aj v Bratislavskom kraji sa vyčerpáva kúpyschopnosť. Dopyt stále je, ale vplyv naň mohlo mať napríklad aj zvýšenie úrokov bánk pri úveroch na nehnuteľnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:01