StoryEditor

Platia aj za cesty, po ktorých nejazdili

03.01.2010, 16:00
Majiteľa malej kamiónovej firmy JM Transport Jozefa Minárika vyšla v sobotu asi pätnásťkilometrová jazda na protestné stretnutie autodopravcov v Bratislave draho.

Keď križoval cestu Senec – Šamorín, pričom išiel hlavne po bočných „bundeskách“ (cestách druhej triedy), za ktoré sa mýto neplatí, palubná jednotka v jeho vozidle prvý raz zapípala. Vedel síce, že sa mu začína míňať kredit, ale na to, čo zistil na najbližšej čerpacej stanici, nezabudne. „Pumpár“ mu dal potvrdenie, že z 50 eur mu mýto ukrojilo 28,35 eura. „Neveril som vlastným očiam,“ hovorí šokovaný Minárik. „Môjmu ďalšiemu kamiónu, ktorý išiel zo Senca do Beckova, 50-eurový kredit nestačil. Kolega ho musel po ceste dobiť sto eurami.“

Systém je nespoľahlivý
Niektorí autodopravcovia tvrdia, že mýtny systém zlyháva. Jeho „padanie“ nám potvrdili aj dvaja pracovníci jedného z distribučných stredísk, kde sa autodopravcovia registrujú na platenie mýta. Nespokojní boli aj zahraniční vodiči, ktorí prišli na naše územie už na Silvestra. Na čerpacích staniciach ich vraj systém nedokázal zaregistrovať a chýbajú tam aj palubné jednotky. „Stojí tu už dvadsať hodín a zháňa palubnú jednotku. Kamión nechal na parkovisku, vzal si taxík a išiel do mesta,“ povedal jeden z kamionistov o svojom gréckom kolegovi, ktorý viezol do Poľska mäso. Funguje mýtny systém? – pýtame sa obsluhy na čerpacej stanici. „Máme zákaz o tom hovoriť,“ povedala „pumpárka“. Grécky kamión musí byť v Poľsku v stanovenom termíne. „Teraz neviem, či ho dodržím,“ povedal nám jeho vodič, keď sa vrátil z mesta aj s palubnou jednotkou.

Všetko je vraj OK
Prevádzkovateľ mýta firma SkyToll odmieta tvrdenia o nefunkčnosti mýtneho systému. Pripúšťa však ťažkosti v jeho obsluhe. „V súčasnosti nemáme problém so systémom, ani s registráciou,“ povedal TASR riaditeľ služieb zákazníkom Miroslav Mikulčík. Na všetkých trinástich pohraničných distribučných miestach je vraj palubných jednotiek dostatok. Dostať ich aj zhruba na 90 čerpacích staniciach. Problém získať ich mohli mať podľa tajomníka Združenia cestných dopravcov Česmad Pavla Reicha tí zahraniční vodiči, ktorí k nám prišli posledný deň starého roka a na hraniciach si ju nekúpili.


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:05