StoryEditor

Daňový systém sa predražuje

30.03.2012, 00:00
Firme Novitech, ktorá spravovala starý informačný systém, štát doplatí 2,7 milióna eur.

Štát dá za funkčný daňový systém ďalšie milióny. Firme Novitech, ktorá spravovala starý informačný systém, doplatí 2,7 milióna eur. Ide o peniaze, ktoré pôvodne rezort financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) firme odmietal vyplatiť.

Pre HN to potvrdila šéfka Finančného riaditeľstva Mária Machová. „Podpísala som dodatky s Novitechom za 2,7 milióna eur. Pokrýva to všetku prácu, ktorú firma vykonala v minulom roku,“ povedala. Starý systém od Novitechu tak s vysokou pravdepodobnosťou nahradí nový a nefunkčný systém KONS.

Ten chce Finančné riaditeľstvo stiahnuť. Machová o tom rozhodne v pondelok. Od Novitechu však chce najskôr vedieť, ako dlho by svoj systém nasadzovali a koľko bude spojazdnenie stáť.

Výkonný riaditeľ firmy Peter Birčák v tom problém nevidí. Pre HN potvrdil, že by systém vedeli rozbehnúť do konca apríla. Pozná už aj sumu, ktorú bude firma požadovať za dodatočné práce. „Predpokladáme, že to bude do 500-tisíc eur bez DPH,“ odhadol Birčák.

Daniari pre problematický KONS museli napríklad počítať na kalkulačkách, čím sa zvýšilo riziko daňových únikov. Za nový KONS, ktorý presadzoval bývalý šéf Kompetenčného centra daniarov Miroslav Mikulčík, už štát vyplatil vyše sedem miliónov eur. Budúca vláda zrejme bude hľadať možnosti, ako získať tieto peniaze späť.

Systém od Novitechu pritom v utorok v záťažových testoch obstál. Potvrdila to pre HN aj Machová. „Máme na stole aj plán B – systém, ktorý vydržal záťažové testy. Testovanie tiež preukázalo, že väčšina funkcionalít je v systéme zapracovaná.“

Celý KONS pritom na vedľajšiu koľaj odstavený nebude. Podľa Machovej sa zrejme použijú niektoré jeho moduly. Napríklad ten, ktorý zabezpečuje elektronický zber údajov alebo Administratívny systém, ktorý pokrýva doručenú a odoslanú poštu. „Odborníci vyjadrili názor, že ak by RDS využilo aj tieto moduly, zvýšilo by to modernizáciu systému,“ dodala Machová.

KONS vyrábala spoločnosť Bank Pro Soft na základe zmluvy medzi rezortom financií a spoločnosťou IBM. V Bank Pro Soft mala v minulosti podiel aj firma Bank Pro Team, v ktorej pôsobil tiež Mikulčík. Štát už za KONS zaplatil vyše sedem miliónov eur. Na prácach súvisiacich s výmenou systémov mali podľa informácií HN zarábať aj ďalšie firmy, ktoré podľa internetového obchodného registra majú z minulosti väzby na Mikulčíka.
Zodpovednosť za problémový KONS však podľa zmluvy nenesie IBM ani ďalšie firmy, ale štát. Polícia pre problémy daniarov už začala trestné stíhanie vo veci podozrenia z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:09