StoryEditor

Obchodníci sa netešia, Slováci míňajú málo

Spotreba slovenských domácnosti zostáva naďalej nízka a stále sa jej nedarí odraziť sa od dna.

Slovenský priemysel sa zotavuje z krízy relatívne dobre a svojou produkciou prevýšil už svoje maximálne predkrízové úrovne. Kým v prípade priemyslu môže pozorovať na Slovensku dynamický rast, spotreba domácnosti zostáva naďalej nízka a stále sa jej nedarí odraziť sa od dna. Kríza donútila domácich producentov zvyšovať produktivitu práce (resp. tí menej produktívni krízu neprežili), a tak slovenský priemysel zvýšil svoju produkciu pri nižšom počte zamestnancov.

V porovnaní s predkrízovými maximami (1. polrok 2008) sú maloobchodné tržby na Slovensku v súčasnosti nižšie o takmer 15%, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 3,5%. Väčší prepad maloobchodných tržieb ako Slovensko zaznamenali len krízovou najviac postihnuté pobaltské krajiny (kde sa však zdá, že maloobchodné tržby sa už odrazili od dna a pomaličky začínajú rásť), Rumunsko a krajiny zápasiace z dlhovou krízou – Španielsko a Grécko. Naopak, domáca spotreba sa najlepšie zotavila v Luxembursku, Poľsku (kde v podstate ani počas krízy neklesala), Francúzsku, Fínsku, Veľkej Británii, Švédsku a Belgicku. Vo všetkých týchto krajinách už maloobchodné tržby domácich obchodníkov prevýšili predkrízové úrovne.

Slovenská ekonomika sa stále radí medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky EÚ. Rast ekonomiky však ťahá výlučne zahraničný dopyt (resp. exportne orientovaná časť priemyslu). Domáci dopyt sa stále nezotavuje a predpokladáme, že sa tak v najbližšom období ani nestane. Stále relatívne vysoká miera nezamestnanosti, dynamicky rast cien (a následný pokles reálnych miezd) v kombinácií s pretrvávajúcou opatrnosťou slovenských domácnosti (v porovnaní s predkrízovým obdobím stále relatívne vysoký sklon k úsporám) budú pravdepodobne naďalej držať spotrebu domácnosti blízko aktuálnych miním.

Vzhľadom na očakávané spomalenie rastu nemeckej ekonomiky v druhej polovici roka je pritom možné očakávať, že dynamika rastu slovenských exportov by sa mohla rovnako spomaliť. Pri stále nízkej domácej spotrebe by sa pomalší rast exportov mal prejaviť aj na pomalšom raste HDP (náš odhad HDP pre tento rok 3,1% vs. 4,0% v minulom roku).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:23