StoryEditor

Jedna poisťovňa? Postavte radšej diaľnice, radia experti

29.01.2013, 12:03
Autor:
TASRTASR
Analytici ukázali alternatívy, ktoré by mohol štát stáli toľko, ako vytvorenie jednej poisťovne.

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) chce poukázať na alternatívy použitia verejných výdavkov na veľké projekty, ktoré vláda plánuje realizovať. Spúšťa preto portál CenaZaMonopol.sk, čo má prispieť k verejnej diskusii. Prvým takýmto projektom je zámer vlády vytvoriť na Slovensku jednu zdravotnú poisťovňu, pričom bude treba vyplatiť akcionárov súkromných poisťovní.

Ako zdôraznil inštitút, žiadna analýza doteraz nedokázala, že monopol v zdravotnom poistení je pre Slovensko lepší než súťaž. Portál preto upozorňuje na vyše 30 alternatív - z oblasti zdravotníctva, sociálnych vecí, školstva, verejných financií a budovania infraštruktúry - využitia verejných zdrojov namiesto nákladov na jednu poisťovňu. Podľa INEKO by sa dal napríklad za sumu 200 miliónov eur znížiť dlh HDP o 0,3 percenta, inštitút preferuje práve takéto využitie.

Podľa INEKO by sa tiež za takéto prostriedky dalo postaviť šesť nových menších nemocníc či jednu špičkovo vybavenú 400-lôžkovú. Ponúka tiež alternatívu vybaviť každú triedu na Slovensku súpravou interaktívnej tabule a projektora s tromi notebookmi, či opravy 762 kilometrov ciest alebo postavenie nových 20 km diaľnic. Portál prináša aj alternatívu k 400-miliónovým nákladov na vyplatenie akcionárov poisťovní. INEKO pri počítaní vychádzal z medializovaných odhadov potrebných finančných prostriedkov.

Ako vyplýva z projektu zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, zrealizovať sa má v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať od januára 2014, ak nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla toho istého roka. Koľko bude celý projekt stáť zatiaľ nie je jasné, spôsob oceňovania poisťovní má určiť nový transformačný zákon.

Na čo by sa dalo podľa analytikov využiť 400 miliónov eur

Zníženie verejného dlhu a každoročne o viac ako 16 miliónov eur nižšie výdavky na úroky
295 eur pre každú štvorčlennú rodinu
13 nových menších moderných nemocníc
Interaktívna tabuľa a 11 notebookov pre všetky základné a stredné školy
40 kilometrov nových diaľnic a rýchlostných ciest
73 eur pre každého občana Slovenska
800-lôžková špičková nemocnica
Úplná oprava viac ako 1 500 kilometrov ciest a mostov
Príspevok 331 eur pre každého dôchodcu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:28