StoryEditor

Kažimír zvažuje škrty v živnostiach

29.03.2012, 00:00

Živnostníci môžu prísť o časť svojich doterajších výhod. Budúci minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) totiž plánuje so zástupcami živnostníkov hovoriť o obmedzení paušálnych výdavkov. Nimi si drobní podnikatelia znižujú sumu, z ktorej platia dane. „Téma limitovania výšky paušálnych výdavkov môže byť nastolená,“ povedal pre HN Kažimír.

Predstavitelia živnostníkov na to nemajú jednotný názor. Niektorí sú ochotní diskutovať, iní škrty na paušáloch zásadne odmietajú. „Sú to zvrátené predstavy. Paušálne výdavky by mali ostať zachované. Myslíme si, že by sa malo vrátiť aj k 60-percentným paušálnym výdavkom,“ hovorí prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik. Tie boli za bývalej vlády znížené na 40 percent. Ako dodal, štát by nemal ukracovať živnostníkov, ale hľadať peniaze tam, kde ich stráca – napríklad pri daňových únikoch na DPH.

Paušály majú aj bohatší
Obmedzenie paušálov pritom navrhol v nedávnej analýze aj Inštitút finančnej politiky, ktorý spadá pod rezort financií. Tým by sa podľa analytikov napríklad znížil rozdiel daňovo-odvodovej záťaže medzi živnostníkmi a zamestnancami, ktorí štátu odvádzajú väčšie percento svojich príjmov. A klesla by tiež motivácia prechádzať na živnosti a unikať tak pred vyššími daňami a odvodmi.

„Súčasnosť ukazuje, že paušálne výdavky si v podstatnej miere uplatňujú aj relatívne vyššie príjmové skupiny bez reálnych výdavkov,“ pripomína inštitút. Preto by podľa analytikov bolo dobré zvážiť, či by sa paušály nemali obmedziť len na niektoré druhy živnosti, alebo zaviesť stropy.

Štát by získal viac
V súčasnosti si 40-percentné paušálne výdavky môžu uplatniť živnostníci, ktorých ročný obrat nepresiahne bezmála 50-tisíc eur. Ak by zaviedol štát strop na ročnú výšku paušálov napríklad na úroveň 2 400 eur, podľa prepočtov inštitútu by tým získal takmer 35 miliónov eur. Rovnaký limit plánovala zaviesť bývalá vláda v rámci daňovo-odvodovej reformy. Napriek tomu predstavitelia bývalej koalície úvahy obmedziť paušály kritizujú. Podľa Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) by to nemal byť jediný krok, ktorým nová vláda upraví daňovo-odvodový systém. „Keby sa urobilo len toto, tak je to krok, ktorý pomôže vláde získať nejaké peniaze. Treba urobiť aj ďalšie zmeny, aby sa systém zjednodušil,“ vraví. „Budeme hovoriť celkovo o riešení deformácií v daňovo-odvodovom systéme,“ reagoval Kažimír. K živnostníkom však chce byť podľa svojich slov „citlivejší“ ako predošlá vláda.

Podľa poslanca SaS Jozefa Kollára by sa malo začať daňovo-odvodové zblíženie živnostníkov a zamestnancov zjednotením vymeriavacích základov. „Aby sa neoplatilo ľuďom prechádzať na živnosti len preto, že je to daňovo výhodnejšie,“ povedal.

Paušálne výdavky sú dnes 40 %
Uplatniť si ich môžu živnostníci s ročným obratom do 49 790 eur.
Ak by sa zaviedol na paušály ročný strop 2 400 eur, štát by získal takmer o 35 miliónov eur viac.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:49