StoryEditor

Ako vybudovať firmu a nestratiť rodinu

30.05.2012, 00:00

Keď som založil svoju prvú firmu, mal som menej ako dvadsať rokov. Žiadne záväzky, veľa voľného času, málo peňazí a veľké sny. O dvadsať rokov neskôr som ženatý, mám dve skvelé dcéry a firmy v štyroch krajinách Európy. Tak ako veľa iných majiteľov firiem a manažérov som si kládol otázku – ako môžem zladiť budovanie firiem a kariéry so svojou rodinou? Nielen vo filmoch, ale aj vo svojom okolí som totiž pozoroval rozpad vzťahov a napĺňanie „pravdy“: prvej žene vďačíš za bohatstvo, bohatstvu vďačíš za druhú ženu...

Výzva pre každého manažéra (ženu či muža) je, ako zvládať rodinu, deti a svoj úspech. Je to vôbec možné dosiahnuť? Dokázať vybudovať úspešnú firmu a pritom žiť vo vzťahu a mať čas aj na svoje deti?

Pred niekoľkými rokmi som prijal záväzok, že sa to musí podariť. Že musí existovať stratégia, ako dosiahnuť úspech v oboch pozíciách, tak manažéra, ako aj otca. Budúcnosť ukáže, či sa mi to podarí, no dnes chcem dať tip aj ostatným rodičom, čo mi dáva zmysel na tejto ceste.

Prednedávnom som dostal odporúčanie na výbornú knižku o lepšom pochopení detskej duše. Bolo mi jasné, že u detí má slovo láska iba tri písmená – čas. No keďže milujem knihy, hľadal som inšpiráciu ako lepšie rozumieť svojim deťom a ešte hlbšie im vyjadrovať svoju lásku. Vďaka knižke od Garyho Chapmana – Deti a päť jazykov lásky, som si začal všímať rozdielnosť medzi našimi dvomi deťmi a ich jazykom lásky.

Akými jazykmi by sme teda mali hovoriť so svojimi deťmi? Slovami uistenia, ktorými oceňujeme ich hodnotu. Slovami pozornosti, keď sa dokážeme vcítiť do ich najhlbších vnútorných prežitkov a vyjadriť im svoju duševnú blízkosť. Jazykom darčekov, kedy deti zahŕňame drobnými maličkosťami, ktoré ich potešia. Skutkami „služby“, kedy deti obklopíme praktickou starostlivosťou. Fyzickým kontaktom, ktorým môžeme vyjadriť svoju fyzickú blízkosť a nehu.

Máj, lásky čas, sa nám končí a tento piatok sa prehupne do ďalšieho mesiaca cez jeden z najkrajších dní v roku, Medzinárodný deň detí. Oslavujú ho prvého júna vo viac ako 21 krajinách sveta.

Prajem všetkým rodičom, aby našli svoju cestu k deťom, ktorá im pomôže ich spoznať ešte lepšie. Ak budeme hovoriť „rečou ich kmeňa“, budú deti šťastnejšie a svoj deň môžu prežívať s nami častejšie.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:53