StoryEditor

Jahnátek opäť láka farmárov na lacné pôžičky

12.02.2013, 23:00
Poľnohospodári budú mať nárok na zvýhodnené úvery od štátnej banky. Simon očakáva ďalšie fiasko.

Jozef Benčík je predsedom poľnohospodárskeho družstva vo Veľkom Ďure. Podobne ako väčšina slovenských farmárov, aj on si musí väčšinu pôdy, na ktorej hospodári, prenajímať. Z 2 600 hektárov pôdy má v osobnom vlastníctve iba sto. Osobne by privítal, pokiaľ by si mohol všetku pôdu odkúpiť od jej vlastníkov.

Komerčná banka mu však nedokáže ponúknuť výhodný úver, ktorý by bol schopný splácať. Jemu a podobným farmárom chce najnovšie pomôcť Slovenská záručná a rozvojová banka zvýhodnenými úvermi na nákup poľnohospodárskej pôdy.

Úver až do výšky 330-tisíc eur, úročenie na úrovni tri a pol percenta ročne, splatnosť až 15 rokov, ručenie iba pôdou, ktorá je predmetom úveru a osobný vklad len na úrovni 15 percent. Také sú výhody úveru, ktorým chce banka v najbližších mesiacoch osloviť 17-tisíc slovenských farmárov. „Vzhľadom na to, že poľnohospodári nedokážu akceptovať podmienky komerčných bánk, záujem je veľmi nízky. My sme prišli s projektom, ktorý by mal podstatne uľahčiť nákup pôdy,“ povedal minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD).

Opozícia: Je to populizmus
Agrorezort chce aj takýmto spôsobom pomôcť zabrániť tomu, aby slovenskú pôdu skupovali farmári zo zahraničia. Banka na tento účel vyčlenila 20 miliónov eur a Jahnátek očakáva, že peniaze sa pretavia do nákupu 20- až 30-tisíc hektárov pôdy. Slovenskí farmári si pritom za dvadsať rokov dokázali nakúpiť len približne 15-tisíc hektárov, menej početní farmári zo zahraničia až 10-tisíc.

Exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) nové úvery od štátnej banky vníma ako populizmus. „Banka bude posudzovať bonitu klienta. Ak má farmár problém s financovaním samého seba, ako bude schopný získať úver?“ pýta sa Simon. Opozičný poslanec odhaduje, že k úverom sa dostane maximálne sto podnikateľov.

Ministerstvo pôdohospodárstvo chcelo farmárom pomôcť aj v minulom roku. Ponúklo im polpercentné pôžičky za 30 miliónov eur z Environmentálneho fondu na založenie novej úrody pre minuloročné sucho. Pompézny zámer sa však nakoniec skončil fiaskom. K pôžičkám sa dostalo len 30 farmárov.

Úvery môžu zvýšiť ceny
Podľa Simona by bolo vhodnejšie, pokiaľ by banka poskytla úver len tým poľnohospodárom, ktorí preukážu, že na nakupovanej pôde v minulosti dlhodobo farmárčili.

Pri aktuálnom nastavení podľa neho hrozí, že sa k úverom dostanú cudzinci, ktorí na Slovensku v poľnohospodárstve nikdy nepodnikali. Založia si na Slovensku firmu a požiadajú o tento úver ako slovenské subjekty. „Snaha pána ministra pôjde na úkor slovenských farmárov,“ myslí si Simon.

Iný zádrh naznačuje Benčík. Borí sa s vysokými požiadavkami vlastníkov, od ktorých si dnes pôdu prenajíma. Ak by chcel pôdu odkúpiť, musel by akceptovať cenu, ktorá je podľa neho nadhodnotená. Nový úverový produkt víta, neskrýva však obavu, že ľahšie dostupné pôžičky môžu zvýšiť dopyt po nákupe pozemkov, čo ešte v konečnom dôsledku spôsobí nárast cien.

Ekonomickí analytici ďalšie zvýhodňovanie farmárov nevítajú.

„Štát dokáže poskytovať zvýhodnené úvery len vďaka dotáciám z verejných peňazí. Mal by preto vysvetliť, prečo by sa mali daňoví poplatníci skladať na zvýhodnené úvery pre vybranú časť podnikateľov,“ hovorí riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:09