StoryEditor

Aj maďarských dopravcov bude lákať lacnejšia nafta u nás

12.01.2010, 15:48
Autor:
TASRTASR

Maďarskí dopravcovia so závisťou sledujú, že ich slovenským kolegom sa podarilo dosiahnuť zníženie spotrebnej dane na naftu. Pre TASR to dnes povedal zástupca generálneho tajomníka Združenia maďarských cestných dopravcov (MKFE) Gágor Karmos, podľa ktorého je možné, že o lacnejšiu naftu na Slovensku prejavia záujem dopravcovia z iných krajín, medzi nimi aj maďarskí.

Karmos poznamenal, že ide o veľmi významné zníženie spotrebnej dane.

Vývoj situácie na Slovensku okolo zavedenia elektronického mýta sledovalo MKFE veľmi pozorne, informácie získavalo zo slovenského združenia dopravcov ČESMAD Slovensko.

"Nášmu rezortu dopravy sme my sami avizovali, prostredníctvom našej slovenskej partnerskej organizácie aj smerom k slovenskej vláde, že aj maďarskí prepravcovia cítili, že v súvislosti so zavedením elektronického mýta Slovensko nebolo patrične pripravené," konštatoval a privítal tú skutočnosť, že v prechodnom období do 1. februára bolo pozastavené spoplatnenie niektorých úsekov.

"Zníženie spotrebnej dane nafty na tlak slovenských dopravcov sledujeme s určitou závisťou, totiž aj MKFE sa priebežne pokúša rokovať, vyjednávať, prostredníctvom médií upozorňovať zákonodarcov Maďarskej republiky, že aj u nás je enormne vysoká spotrebná daň. Domnievame sa, že vyhlásenie slovenského premiéra svedčí o patričnej rozvážnosti, pretože tým dosiahnu, že slovenskí dopravcovia budú tankovať doma," zdôraznil.

Podľa jeho vyjadrenia sa môže stať, že aj dopravcovia iných krajín sa rozhodnú po 1. februári pre čerpanie pohonných látok na Slovensku. Medzi nimi aj maďarskí, pokiaľ budú mať tranzit cez Slovensko, prípadne cieľom ich dopravnej úlohy bude Slovensko.

"Myslíme si, že ak parlament túto zmenu prijme, významnou mierou zlepšia konkurencieschopnosť vlastných dopravcov. Zostáva nám iba nádej, že podobný krok sa nám podarí dosiahnuť aj u maďarskej vlády," uzavrel zástupca.

Spotrebná daň na naftu by sa mala ešte do konca januára znížiť o 9 centov na liter. Po rokovaní s predstaviteľmi zamestnávateľov, odborov, dopravcov, rafinérie Slovnaft, rezortov financií a dopravy to v pondelok (11.1.) oznámil predseda vlády Robert Fico.

01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:58