StoryEditor

Podpora lepšie zarábajúcim sa má znížiť

12.04.2012, 00:00
Maximálne podpory v nezamestnanosti by sa mali znížiť aj podľa odborníkov.

Štedrým podporám v nezamestnanosti by malo odzvoniť. Ministerstvo financií nevylúčilo, že má v pláne znížiť aj tieto výdavky štátu. „Luxus plošného poskytovania dávok sa skončil,“ povedal pre HN Radko Kuruc, poradca ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD).

Podľa zistení HN je v hre zníženie maximálnej výšky podpory. Tá teraz dosahuje 1 175 eur. Viacerí odborníci aj opoziční poslanci takýto krok vítajú. Dávky majú podľa nich smerovať k tým, ktorí ich potrebujú. „Pripadá mi ako racionálne, ak sa stanoví nižší strop,“ hovorí ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. „Ak rozpočet má nájsť určité rezervy, tak je vhodný spôsob ich hľadať v pomerne nadštandardných dávkach v nezamestnanosti,“ pridáva sa bývalý minister práce Jozef Mihál (SaS).

Polročná dovolenka
Podľa riaditeľa Inštitútu INEKO Petra Goliaša by sa možno dala maximálna podpora znížiť aj na polovicu. „Dnes môže dochádzať k zneužívaniu, keď ľuďom umožňuje byť na polročnej dovolenke,“ povedal.

Maximálnu podporu poberajú ľudia, ktorí predtým zarábali nadštandardne. Vlani maximálnu podporu poberalo zhruba 1 500 ľudí. Z nich viac ako tretina bola z Bratislavského kraja – teda z regiónu s najnižšou nezamestnanosťou.

Baláž pripomína, že v tomto roku ich rady rozšíria napríklad aj zákonodarcovia, ktorí neuspeli v marcových parlamentných voľbách. „To nepovažujem za správne. Títo ľudia
majú dosť kontaktov a skúseností, aby sa uživili sami.“

Podpora sa vypláca pol roka a počíta sa ako polovica z vymeriavacieho základu, ktorý je zhruba vo výške hrubého príjmu zamestnanca – až do stanoveného stropu, ktorý sa môže teraz znižovať.

Úspory sú otázne
Podľa šéfa Inštitútu zamestnanosti Michala Páleníka však znižovanie stropu podpôr nie je tou najpodstatnejšou otázkou. „Skôr by som šiel cestou preháňania ľudí, keď prídu o prácu. Keď by nespolupracovali, tak im nedať nič,“ tvrdí. Štát by teda podľa neho mal kontrolovať, či nezamestnaní v čase poberania podpory napríklad neodmietli inú ponuku práce. Naopak, nároky na jej získanie by mali byť menej prísne. Dnes treba odpracovať aspoň dva roky z posledných troch. „To je kruté hlavne pri sezónnych prácach,“ podotkol Páleník.

Výška úspor, ktoré by vznikli obmedzením podpôr, zatiaľ nie je jasná. Počas minulého roka bolo celkovo na podporách vyplatených vyše 163 miliónov eur. Najviac, bezmála 28 miliónov eur, bolo vyplatených v Bratislavskom kraji. Vo zvyšných krajoch sa výdavky pohybovali od 17 do 21 miliónov eur.

Podpora otázna
Oslovení koaliční poslanci tiež vidia pri podporách v nezamestnanosti priestor na znižovanie výdavkov štátu. „Je možné uvažovať o znížení maximálnej možnej výšky, aby tá dávka nebola pre dobre zarábajúcich ľudí istou príležitosťou na polročnú dovolenku,“ hovorí Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS.

Podľa Mihála by sa na podpory mal vzťahovať princíp solidarity tak, ako je to napríklad pri dôchodkoch. Ako dodal, tiež by bolo potrebné vytvoriť tlak na ľudí s vyššími podporami, aby si hľadali prácu. V čase ministrovania napríklad navrhoval, aby ich výška postupne klesala.

Poslanci opozície však zatiaľ nevedia, či oklieštenie podpôr z kuchyne Smeru-SD aj podporia. Chcú si počkať na konkrétny návrh. „Záležať bude na tom, ako to bude postavené. Ale viem si predstaviť, že by sme to podporili,“ uzavrel Kaník.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:36