StoryEditor

Klub bohatých verí Slovensku najviac

OECD aj Európska komisia zvýšili odhad rastu slovenskej ekonomiky na tento rok.

V posledných týždňoch zverejnili viaceré významné inštitúcie aktualizácie svojich projekcií rastu ekonomík v roku 2012. Nasledujúci graf preto prináša pohľad na odhady rastu HDP na Slovensku v roku 2012. Tie sa v súčasnosti pohybujú od 0,8% do 2,6%. Najrýchlejší rast pripisuje Slovensku OECD.

Z medzinárodných inštitúcií v minulých týždňoch aktualizovali svoje prognózy OECD a Európska komisia. Obidve inštitúcie pritom prevažne znižovali odhad rastu ekonomík krajín eurozóny. OECD znížila odhad rastu eurozóny na rok 2012 z 0,2% na -0,1%, pričom odhad rastu HDP zlepšila len v 5 krajinách eurozóny (z 15 členských) - Rakúsku, Francúzsku, Nemecku, Luxembursku a Slovensku, pričom najvýznamnejšie (o 0,8 pb na 2,6%) zvýšila odhad rastu Slovensku.

Európska komisia znížila odhad rastu eurozóny ešte výraznejšie – z 0,5% na -0,3%, pričom odhad rastu HDP zvýšila len v dvoch krajinách eurozóny – Luxembursku (o 0,1 p.b.) a Slovensku (o 0,7 pb na 1,8%). Obidve tieto inštitúcie pritom pripisujú Slovensku v roku 2012 najrýchlejší rast spomedzi všetkých krajín eurozóny.

Dávku optimizmu ohľadom rastu slovenského HDP v roku 2012 priniesli už údaje zverejnené za prvý kvartál roka (obe inštitúcie pravdepodobne tieto dáta vo svojich prognózach ešte zapracované nemali), ktoré príjemne prekvapili a výrazne prevýšili priemerné očakávania trhu.

Jedným z hlavných dôvodov nadpriemerného rastu HDP (v porovnaní s ostatnými krajinami eurozóny) je faktor automobiliek. Automobilový priemysel na Slovensku v tomto roku zvýšil výrobné kapacity, pričom slovenské závody automobiliek, aj napriek nepriaznivej situácii na európskom trhu s novými automobilmi, plánujú zvýšiť svoju produkciu v tomto roku až o 45%. Prvý kvartál naznačil, že tieto ciele nemusia byť nerealistické.

Produkcia automobilového priemyslu na Slovensku (podľa údajov z priemyselnej produkcie) sa v prvom kvartáli roka zvýšila o 25% medziročne. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom vzrástla až o 16,5% (sezónne očistené, prepočet UniCredit Bank), čo predstavuje 84% anualizovaný rast. Ak by sa rovnakou mierou ako plánovaný rast produkcie zvýšila aj pridaná hodnota vytvorená odvetvím, automobilky by prispeli k zrýchleniu rastu HDP približne o 1,5 pb. Keďže prevažná časť nárastu produkcie je však v kategórii menších áut, rast pridanej hodnoty bude pravdepodobne o niečo pomalší.

Okrem automobiliek čiastočne medziročnému rastu HDP pomáha aj tzv. „carry-over effect“, t.j. rast, ktorý bol už zaznamenaný v predchádzajúcich štvrťrokoch. Ak by slovenská ekonomika v tomto roku vôbec nerástla, t.j. HDP Slovenska by počas celého roka ostal na úrovni posledného štvrťroka minulého roka, medziročný rast HDP by dosiahol 1,2%. V 1Q však ekonomika medzikvartálne už narástla o 0,8%. Ak by v ďalších štvrťrokoch neklesala ani nerástla, t.j. ostala na úrovni 1Q, medziročný rast HDP by dosiahol až 1,8%.

Riziká rastu HDP na Slovensku v tomto roku prichádzajú predovšetkým z externého prostredia. Neistota prameniaca z výsledkov prvých volieb v Grécku (ktoré sa budú opakovať v polke júna) opäť doniesla nervozitu na trhy. Pravdepodobne aj to opäť prispelo k zhoršeniu podnikateľských nálad v eurozóne. Indikátory sentimentu (Ifo, ZEW, PMI) nášho najvýznamnejšieho obchodného partnera (Nemecka) zaznamenali v máji zhoršenie.

Aj z tohto dôvodu, napriek lepším ako očakávaným číslam za prvý kvartál, ostávame v našom odhade rastu slovenského HDP v tomto roku opatrní a ponechávame ho zatiaľ stále na úrovni 2,4%.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:58