StoryEditor

Daniari porušili zákon, tvrdí kontrola. Pre osobné údaje

12.03.2012, 23:00

Pracovníci finančnej správy sú čoraz zúfalejší. Dôvodom je stále nefunkčný informačný systém KONS, ktorý kontroloval aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Jeho závery primäli novovymenovanú šéfku Finančného riaditeľstva Máriu Machovú na podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa.

Najzávažnejším zistením kontrolórov bolo, že informatici daniarov a externá firma mali minimálne „tri prístupy k údajom v produkčnom prostredí“, teda k daňovým údajom o firmách a ľuďoch. „Zaváňa to porušením daňového tajomstva, čo je veľmi vážna vec,“ zhodnotil Ján Počiatek zo Smeru-SD.

„Sme na pokraji zrútenia“
Informačný systém sa pritom nedarí nasadzovať podľa plánu. Nefunguje ani to, čo už malo byť spojazdnené. Konštatoval to aj monitorovací výbor zložený z exposlancov piatich politických strán, ktorý vymenoval prezident Ivan Gašparovič. Nespracúvajú sa napríklad dodatočné daňové priznania k DPH a preddavky zo závislej činnosti u daniarov meškajú.

Na ilustráciu, dodatočnými priznaniami k DPH, ktoré informačný systém daniarov nespracúva, môžu napríklad firmy opraviť chyby z pôvodného priznania. Môže sa tým zmeniť aj konečný účet, teda to, či majú na dani preplatok alebo nedoplatok. „Sme na pokraji nervového zrútenia,“ zhodnotil situáciu jeden z pracovníkov daňového úradu, ktorý nechcel byť menovaný. Potvrdil, že firmy už pre problémy daniarov začínajú žiadať o fiktívne preplatky. „Vedia o neporiadku a snažia sa to využiť.“ Ustrážiť je to podľa neho nesmierne ťažké. Jeden preplatok už pritom omylom vyplatili, išlo však o serióznu spoločnosť, ktorá peniaze štátu vrátila.

Plán nevyšiel, nový nie je
„Zistili sme, že harmonogram prác na novom informačnom systéme KONS sa neplní. Nikto nevie garantovať, kedy sa plniť začne,“ povedal po návšteve jedného z bratislavských daňových úradov Jozef Kollár (SaS). „Nie je tým pádom možné odhadnúť ani ten záverečný termín, keď ten systém nadobudne plnú funkcionalitu,“ reagoval Ján Počiatek zo Smeru-SD.

To, že niektoré funkcie systému nepôjdu v odhadovanom čase, priznáva aj Finančné riaditeľstvo. „Dochádza k posúvaniu niektorých termínov a prehodnocovaniu našich reálnych možností,“ povedala hovorkyňa riaditeľstva Miroslava Slemenská.

Na výrobe systému KONS sa podieľala firma Bank Pro Soft, ktorá má podľa internetového obchodného registra väzby na už odvolaného Miroslava Mikulčíka. Ten predtým pripravoval prechod daniarov na nový systém.

Ako dodal Počiatek, včera riešili aj to, či by sa dalo ešte vrátiť k starému systému od firmy Novitech. Tá totiž tvrdí, že ho má pripravený. „V tento deň na to nie je nikto schopný dať odpoveď,“ zhodnotil. Preto výbor odporučil vedeniu daniarov, aby urobili aj externý audit informačných systémov, ktorý by mali urobiť IT odborníci z NKÚ. Marek Ročkár

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:02