StoryEditor

Premena je možná vždy

05.02.2013, 23:00

V našich životoch je najfascinujúcejšia možná premena, kedykoľvek sa tak rozhodneme. Človek po prijatí rozhodnutia môže začať žiť úplne iný život. Ak vie prečo, sám bude hľadať ako. Vždy má zmysel snažiť sa zmeniť svoj život k lepšiemu. Je jedno, koľko má človek rokov, podstatná je sila vnútornej motivácie na zmenu. Buď chceš, alebo nechceš, ostatné sú kecy.

Je zvláštne, ako ľudia dokážu nevyužívať svoj úžasný potenciál, ako stagnujú vo svojich životoch. Je pochopiteľné, že každý má právo si vybrať svoju cestu, no veľa ľudí mi dáva tú istú otázku: Ako môžem mať viac peňazí, viac úspechu, byť viac v pohode, vyriešiť si vzťahy, mať lepšiu postavu a pod.

Odpoveď na všetky podobné otázky je tá istá – pracuj na sebe. Pracuj na sebe viac, ako pracuješ na svojej práci. Zdokonaľuj sa, uč sa nové, napreduj. Nastav svoju životosprávu tak, aby si dokázal zvládať väčšiu fyzickú a psychickú záťaž.

Každý úspech, každá zmena, totiž niečo stojí. Keďže deň má stále rovnakých 24 hodín pre každého, ľudia sa odlišujú práve tým, ako zužitkujú svoj disponibilný čas.
Na ceste za lepším životom si však treba uvedomiť, že výsledky každého človeka sú odrazom jeho dispozičných genetických daností, štúdia, praxe, kontaktov a šťastia. Nevieme ovplyvniť, čo sme dostali do vienka, vieme sa však rozvíjať v smere, pre ktorý sa rozhodneme. Je nutné zaťažovať svoj mozog a je jedno, v akom veku. Celý život by sme mali stimulovať mozog, čím máme šancu zlepšiť jeho funkcionalitu do vysokého veku. „Use it, or loose it.“

Ľudia mrhajú svojím úžasným potenciálom a nejdú na hranicu možného. Kalokagatia je pre priemerného človeka neznámy pojem, pritom sila ducha pomáha sile tela, a naopak. Keďže každý má svoje danosti a možnosti, metamorfóza je proces. Rozhodnutie je naozaj otázka minúty, no zlepšenie života je o mesiacoch až rokoch. Preto to väčšina ľudí nedokáže. Nedokáže vydržať svoju premenu a počkať si na nové výsledky. A na druhej strane, ľahšie je poukázať na nutnosť zlepšenia iných ako seba.
Netreba čakať na najbližší Silvester so záväzkom. Naštartuj sa už dnes na zmenu k lepšiemu. Ak človek stále robí to isté, stále dostáva vo výsledku to isté. No každý môže byť lepší.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:41