StoryEditor

Premiérka Radičová ustúpila Mihálovi

03.06.2011, 00:00
Vyše milióna ľudí, ktorí sporia vo vyvážených a rastových fondoch, stratí garancie.

Minister práce Jozef Mihál (SaS) totiž presvedčil premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS). Tá spočiatku nechcela zrušiť záruky v súkromných penziách, ktoré zaviedla ešte Ficova vláda. Podľa Mihála by však inak nemohli sporiteľom lepšie vynášať. No zároveň môžu aj prerobiť. „Prijatím novely výrazne vzrastie šanca sporiteľov na vyššie dôchodky,“ vysvetľovala dôvod zrušenia záruk hovorkyňa rezortu práce Slavomíra Sélešová.

Mihál však musí presviedčať aj svojich koaličných kolegov Most-Híd i KDH, ktorí váhajú podobne ako premiérka. „Budeme o tom ešte rokovať. My sme presadzovali, že garancie v tých dvoch pilieroch musia ostať,“ povedal líder Mosta-Híd Béla Bugár. „Je to zásadná zmena oproti tomu, na čom sme sa dohodli. Musíme návrh ministerstva prerokovať vo vedení strany, prípadne na Koaličnej rade,“ pridáva sa podpredseda KDH Július Brocka.

Meniť sa budú aj poplatky z výnosu. Pôvodne Mihál chcel, aby rastový fond zdražel a nabádal tak penzijné firmy vynášať ľuďom čo najviac. Radičová to však stopla a taxy sa zvyšovať nebudú. Naopak, v najbezpečnejšom konzervatívnom a novom indexovom fonde budú nulové.

01 - Modified: 2004-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fotoobsah 16
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:49