StoryEditor

Američania to tak nenechajú

27.07.2012, 00:00

Ak dnes niekto bude mať niečo proti zoslabovaniu eura na úkor dolára, tak to budú Američania. Aj keď vyššia kúpyschopnosť dolára vo volebnom roku nemusí byť pre Baracka Obamu nevýhodná, zhoršenie ekonomiky by sa mu zrejme rýchlo vypomstilo.

Na ťahu je Fed
Všetky oči sa teraz budú upierať na americký Fed, ktorý má reálnu silu na to, aby proti posilňujúcemu sa doláru zakročil. "Pre Ameriku, samozrejme, silný dolár nie je pozitívnou správou a taktiež zoslabovanie domácej ekonomiky a nízka inflácia už otvárajú priestor pre Bernankeho na ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie," myslí si analytik UniCredit Bank Slovensko Dávid Dereník. To by za istých okolností mohlo prísť ešte túto jeseň a aj keď v posledných prejavoch je šéf americkej centrálnej banky pomerne zdržanlivý, prelomenie 1,20 dolára za euro by celý proces mohlo urýchliť.

Dolár aj tak porastie
Nové doláre by automaticky posunuli euro oproti americkej mene na silnejšie úrovne. Ani to však nemusí stačiť. Podľa Saxo Bank má dnes Amerika lepšie nakročené k celkovému ekonomickému oživeniu. V USA už nastalo sčasti ozdravenie finančného sektora a korekciou prešiel aj trh nehnuteľností. Spojené štáty sa navyše môžu spoľahnúť na oveľa flexibilnejší pracovný trh a aj na väčšiu akcieschopnosť svojich politikov. Aj keď v tejto oblasti urobili Američania v posledných rokoch niekoľko krokov späť.

Výsledkom celej akcie by teda bolo chvíľkové oslabenie dolára, ale ten by sa zrejme začal onedlho posilňovať. Vyzerá to tak, že investori stále veria v neotrasiteľnú pozíciu dolára ako svetovej rezervnej meny číslo jeden.

Otázne je, čo ďalšie by mohli Američania skúsiť v boji proti silnejúcemu doláru. S úrokovými sadzbami si veľmi nepomôžu, keďže tie sa pohybujú veľmi blízko nuly. Na sľuby bankárov už trhy vôbec neveria a potápať vlastnú menu zhoršenými makročíslami tiež určite nie je to, čo by si želali. Vyzerá to tak, že inú možnosť, ako naliať na trhy nové doláre, mať nebudú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:57