StoryEditor

Rezort obrany ušetril milióny

26.07.2012, 00:00

Nedávne odporúčanie ministerstva financií neutrácať sa najlepšie darí napĺňať rezortu obrany. Tento rok ministerstvo ušetrilo zatiaľ viac ako 25 miliónov eur oproti tohtoročnému plánu. Najväčšie úspory pochádzajú zo zastavenia súťaží, ktoré nie sú nevyhnutné na chod rezortu. „Zrušili sa plánované nákupy výpočtovej techniky, elektroniky, kancelárskych strojov a zariadení, nábytku a náradia,“ informoval hovorca rezortu Milan Varga. Podľa neho sa v oblasti infraštruktúry podarilo znížiť plánované náklady na energie, vnútorné a vonkajšie upratovanie a okrem toho ministerstvo zastavilo niektoré plánované obstarávania vojenského materiálu.

Nevyhnutné škrty
Šetriť sa pritom snažia aj ostatné ministerstvá. Napríklad rezort hospodárstva dokázal skresať svoje výdavky o pár stotisíc eur. „Najvýraznejšie zníženie bolo doposiaľ v oblasti poradenských a právnych služieb. Na ďalších opatreniach sa pracuje,“ reagoval hovorca rezortu Stanislav Jurikovič. Na presnejšie vyčíslenie je podľa neho ešte skoro.

Ministerstvo financií zasa zastavilo napríklad rekonštrukciu budovy colného úradu Petržalka – Berg za 700-tisíc eur, obmedzilo tiež školenia. Rezort pritom budúci rok plánuje výdavky ministerstiev obmedziť ešte viac. Podľa poradcu ministra financií Radka Kuruca dostanú o päť percent menej peňazí na výplaty pre úradníkov a o desať percent menej na tovary a služby.

Krátkodobé riešenia
Analytici považujú administratívne zásahy a plošné škrty za dlhodobo neefektívne. „Je potrebná reforma celého verejného sektoru. Vláda by mala robiť radikálnejšie opatrenia, aby presvedčili ľudí, že chce naozaj šetriť,“ hovorí odborník na verejnú správu Ľubomír Plai. Základné problémy verejnej správy vidí v spolitizovaní a neustálej výmene pracovníkov ministerstiev.

„Ľudia sa nestihnú vypracovať na odborníkov, a tak ani nemôžu nájsť kvalitné riešenie problémov rezortu,“ myslí si. Riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš radí podrobiť ministerstvá hĺbkovému auditu profesionálnou renomovanou firmou. Michaela Kušnírová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:03