StoryEditor

Môže byť každý milionárom?

13.11.2012, 23:00

Neverím, že peniaze kazia charakter. Verím, že peniaze odhaľujú charakter. Ak je niekto zlý človek, peniaze mu umožnia páchať ešte väčšie zlo. Ak je niekto dobrý človek, peniaze mu umožnia konať ešte väčšie dobro.

Väčšina ľudí spája slovo úspech so schopnosťou zarobiť niekoľkonásobne viac peňazí, ako je priemer. Dokázať si zadovážiť symboly úspechu a prezentovať sa nimi. Spoločnosť je nastavená na jednoduché vnímanie – máš peniaze sa rovná máš úspech.

Pre mňa je úspechom harmónia v piatich oblastiach života: mať šťastnú rodinu a priateľov, robiť prácu, ktorá ma napĺňa, zarábať dostatok peňazí, byť zdravý a športovať, neustále na sebe pracovať.

Nech sme dostali akúkoľvek genetickú výbavu, nesmieme to zobrať ako výhovorku pre neúspech. Každý z nás môže chytiť život do svojich rúk a začať ho pretvárať k lepšiemu. Nevieme v živote ovplyvniť všetko, čo sa okolo nás deje, no vždy vieme ovplyvniť svoje reakcie na to, čo sa udialo. Nemôžeme ovplyvniť našu genetickú predispozíciu, no vieme plne ovplyvniť ďalší osobnostný rast. Zodpovedáme za svoje myslenie a konanie. Informácie, ktoré prijímame počas života zo svojho okolia, formujú naše myslenie. Naše myslenie predchádza našim činom. A naše činy spôsobujú naše výsledky. Čiže za všetko môže naša hlava.

Ak je hlava hlúpa, trpí celé telo. Musíme zvyšovať hodnotu našich hláv v každej oblasti. Každý môže byť lepší, ako bol v minulosti. Každý sa môže posúvať svojím tempom. Len nezostaň stáť, nerezignuj, nevzdaj to. Život je pohyb, nehybnosť je smrť.

Denne sa musíme snažiť trénovať kľúčové kompetencie na ceste za úspechom. Podľa toho, čo je vaša profesia, si vyberajte knihy, semináre, koučing. Všetci úspešní ľudia sa neustále zdokonaľujú. Náš mozog potrebuje desaťtisíc hodín sústredeného tréningu, aby dokázal zvládnuť kľúčové činnosti na špičkovej úrovni. Aj preto väčšina ľudí nedosiahne výrazný úspech, lebo nevydrží dostatočne dlho.

Má zmysel snažiť sa, lebo cestou za úspechom sa meníme. Nie je podstatné len to, koľko máme peňazí a majetku, ale aj kto sme – kým sa stávame. Ani za celý život nepríde nikto tak ďaleko, žeby už neexistovalo nič, čo by sa nemohol naučiť lepšie. A v znalostiach môže byť milionárom každý.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:31