StoryEditor

Štát bude chcieť milióny za zlý systém späť

19.03.2012, 23:00

Ak vedenie daniarov stopne problematický informačný systém KONS, štát bude hľadať spôsob, ako získať späť vyše sedem miliónov eur. Povedal to pre HN exminister financií Ján Počiatek (Smer-SD). Finančné riaditeľstvo totiž bude koncom mesiaca testovať pôvodný systém RDS od firmy Novitech. Ak bude fungovať a štát by zaň Novitechu doplatil 2,5 milióna eur, mal by nahradiť KONS. Ten doposiaľ nie je plne funkčný. „Tie peniaze za KONS by v takom prípade boli vyhodené z okna. Je to však otázka pre právnikov, či niečo získame späť,“ konštatoval pre HN Počiatek.

Včera pritom spoločnosť IBM potvrdila, že projekt Unitas, ktorým sa má zjednotiť výber daní, ciel a odvodov, bude meškať. Dôvodom odkladu prvej fázy Unitasu, teda zlúčenia daňovej a colnej správy, majú byť terajšie problémy štátu s informačným systémom. „Dozvedeli sme sa od obchodného riaditeľa IBM, že procesne a organizačne v podmienkach Finančnej správy to nebude možné,“ poznamenal včera predseda monitorovacieho výboru na kontrolu Finančnej správy Jozef Kollár (SaS).

154 miliónov za úniky
Systém KONS mal byť nasadený iba na rok. Potom od januára 2013 malo prebehnúť zlúčenie colníkov a daniarov pod štandardným daňovým systémom od IBM. „Svoj systém má mať IBM napriek sklzom pripravený, ale procesne na to nebude pripravená finančná správa. Štát si neurobil svoju domácu úlohu,“ vysvetlil ďalší člen monitorovacieho výboru Anton Marcinčin (KDH). „Je preto nereálne dodržať pôvodné termíny. Minimálne sa to posunie o rok,“ odhaduje Počiatek.

Podľa materiálu Koncepcia reformy daňovej a colnej správy štát plánoval týmto prvým krokom získať na obmedzení daňových únikov zhruba 154 miliónov eur. Pre nefunkčný systém však, naopak, hrozba daňových únikov stúpla, tvrdí v správe z kontroly Finančnej správy Najvyšší kontrolný úrad.

Kto to zaplatí?
Systém KONS v spolupráci so štátom vyrábala pod kontraktom medzi rezortom financií a IBM aj firma Bank Pro Soft. Štát si takto objednával iba technické služby, takzvané človekohodiny, za ktoré už vyplatil vyše sedem miliónov eur. Za tieto služby však podľa zmluvy nenesú IBM, a teda ani Bank Pro Soft, zodpovednosť. „Ak sa ukáže, že KONS bol nezodpovedným dobrodružstvom ministerstva financií a Finančnej správy, tak by sa mal štát snažiť získať peniaze späť,“ tvrdí Marcinčin.

Podľa právnika Viliama Karas z kancelárie Maple & Fish sú štandardné kontrakty postavené tak, že pokiaľ dodávateľ niečo pokazí, nesie za to zodpovednosť. „Ak je táto zmluva postavená tak, že IBM za to zodpovedná nie je, potom je za škodu zodpovedný štatutár, respektíve riaditeľ Finančného riaditeľstva.“

Daniarov viedli v čase projektu Miroslav Mikulčík a Igor Krnáč. Obaja už boli odvolaní. Mikulčík pritom vlani v marci podpisoval dodatok, ktorým pôvodný kontrakt takto pozmenil. Na prácach súvisiacich so systémom KONS pritom zarábali viaceré firmy vrátane Bank Pro Soft, ktoré majú v internetovom obchodnom registri väzbu na Mikulčíka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:54