StoryEditor

Malatinský podrží Miškovov Singapur

16.04.2012, 00:00
Biznis prostredie. Minister hospodárstva aj podnikatelia chcú pokračovať v projekte Singapur, ktorý má zjednodušiť povinnosti firiem.

Nový minister hospodárstva by mal pokračovať v prijímaní opatrení na zlepšenie podnikania, ktoré minulá vláda definovala v rámci projektu Singapur. Zhoduje sa na tom väčšina zamestnávateľských a podnikateľských zväzov a združení, ktoré oslovili HN. „Pokiaľ niekomu prekáža obal v podobe názvu projektu, nech projekt premenuje, hlavné je, aby sa pokračovalo v implementácii obsahu,“ hovorí Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska.

Zdravý projekt
Nový minister hospodárstva Tomáš Malatinský pre HN povedal, že si vie predstaviť pokračovanie projektu Singapur. „Projekt Singapur je zdravý projekt a princípy, ktoré tento projekt obsahuje, sú zahrnuté aj vo volebnom programe strany Smer-SD,“ povedal. Prípadnému pokračovaniu projektu však bude predchádzať odpočet toho, čo sa v rámci projektu dosiaľ urobilo, resp. neurobilo. To, v akej podobe bude projekt pokračovať, závisí aj od rokovaní s rezortnými partnermi, keďže mnoho opatrení spadá do kompetencie iných ministerstiev. Do piatka mohli novému ministrovi zasielať svoje návrhy na zlepšenie podnikateľského prostredia tiež zástupcovia zamestnávateľov. Bývalý minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek za stranu Smer-SD v decembri minulého roku pre televíziu TA3 povedal, že „nevidí dôvod, aby sa pokračovalo v nezmyselnom Singapure“. „Opozičný projekt je vždy kritizovaný. Ja sa na to nepozerám politicky, ale pragmaticky a vychádzam zo skúsenosti zamestnávateľa,“ reagoval pre HN Malatinský. Ako prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Malatinský projekt Singapur podporoval.

Prioritou je elektronizácia
So zachovaním kontinuity súhlasí aj analytik INESS Richarda Ďurana. „Projekt obsahoval zmysluplné a dobré riešenia. Je zbytočné ešte raz vymýšľať niečo, čo už bolo vymyslené,“ povedal. Z 94 návrhov sa dosiaľ podarilo zrealizovať približne tretinu. Z opatrení, ktoré boli dosiaľ uvedené do praxe, zamestnávatelia oceňujú najmä zrušenie niektorých administratívnych záťaží týkajúcich sa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a rozšírenie štátnych inštitúcií, s ktorými môžu podnikatelia plnohodnotne komunikovať elektronicky. „Podľa našich prieskumov podnikatelia v praxi zatiaľ avizovanú úľavu od byrokracie výraznejšie nepocítili. Aj preto je dôležité pokračovať v implementácii,“ hovorí Kičina. Podľa zamestnávateľov by sa mali urýchlene prijať tie opatrenia projektu Singapur, ktoré povedú k ďalšej elektronizácii komunikácie medzi podnikateľmi a štátnou správou a jednotlivými orgánmi štátnej správy navzájom. Podnikateľom by tak napríklad odpadla povinnosť posielať tie isté informácie na viacero úradov.

Projekt mal pomôcť najmä malým a stredným podnikateľom. Tí veľkí ho až za taký významný nepovažujú. „Skôr by sme privítali pár nosných a zásadných bodov ako zmeniť systém, o ktorom vieme povedať, že je zlý a tvorí prekážky v podnikaní a v zamestnávaní,“ tlmočí predstavu veľkých firiem s viac ako 500 zamestnancami Marek Lukáčik z Klubu 500.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:44