StoryEditor

Dlhy zobrali Slovákom tisícky bytov

13.01.2013, 23:00
Každý deň skončí v dražbe takmer 11 bytov či domov. Problémom sú dlhy aj nezamestnanosť.

Hypotekárna pasca dobieha čoraz viac ľudí. Počet dobrovoľných dražieb, ku ktorým neúspešní sporitelia pristupujú, láme historické rekordy. „Počet nami realizovaných dražieb v minulom roku narástol o 52 percent,“ hovorí o trende vyhlasovania dražieb na nehnuteľnosti riaditeľka firmy Platiť sa oplatí Katarína Krajíčková. Bankoví klienti často preceňujú svoju schopnosť úver splatiť. 

Dražia sa najmä byty
Postav dom, zasaď strom. Týmto heslom sa riadia najmä mladí Slováci. Na kúpu vlastného bývania nemajú a tak si v bankách berú hypotekárne úvery. Často si neuvedomujú dlhodobosť záväzku a po čase od svojich plánov ustupujú. Svoj vysnený byt, či dom sú nútení predať.

„Dražby bytov, ktoré sme realizovali, stúpli až o 78 percent. Aj pri rodinných domoch je zreteľný nárast oproti roku 2011 – 25 percent,“ pokračuje Krajíčková.

Podľa štatistík Notárskej komory Slovenskej republiky došlo k celkovému medziročnému nárastu dobrovoľných dražieb o takmer 20 percent. Dražilo sa 3 916 nehnuteľností. Najväčšie problémy majú najmä južné oblasti Slovenska a regióny s vysokou nezamestnanosťou.

Predaj pod cenu
Dražobná spoločnosť nehnuteľnosť predá, čím veriteľom vyplatí dlžnú čiastku. Nového majiteľa poteší výhodnosť takejto transakcie. „Cena dosiahnutá vydražením je v priemere 86 percent všeobecnej hodnoty predmetu dražby,“ potvrdzuje Katarína Krajíčková. Nárast počtu dražieb zaznamenala aj spoločnosť Dražobník. „Medziročne je to 27 percent. Zvýšený počet sme zaznamenali najmä pri nehnuteľnostiach určených na bývanie. Pri podnikateľských subjektoch nebol až taký dramatický, avšak stúpala hodnota dražieb. Krachovali teda väčšie úvery,“ hovorí konateľ Michal Sedlačko. Podľa neho bolo možné nárast predpokladať. „Vnímam to ako dobiehanie krízy, ktorú sa v prvých rokoch darilo oddialiť,“ myslí si Sedlačko.

Jeden z hypotekárnych lídrov na trhu VÚB poskytol v roku 2012 približne desaťtisíc hypotekárnych úverov v celkovej hodnote 500 miliónov eur. Peniaze potrebovali najmä mladí ľudia.

„Významnú časť hypoték tvorili dotované úvery pre mladých, ktoré sa na celkovej produkcii podieľali 37 percentami. Účelové úvery na bývanie predstavujú 54 percent všetkých poskytovaných úverov,“ potvrdzuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB.

Napriek nárastu počtu dražieb hovorí o tom, že zlyhané hypotéky predstavujú stabilne malú časť týchto produktov. „V drvivej väčšine ide o situácie, kedy dlžníkom poklesol príjem, alebo ho úplne stratili,“ vysvetľuje Walterová.

Podľa štatistík NBS predstavujú zlyhané úvery domácností asi štyri percentá z celkovej sumy.

Napríklad Prvá Stavebná Sporiteľňa eviduje 23 400 úverov ručených nehnuteľnosťou v celkovej hodnote takmer 580 miliónov eur. Tomu, aby sa ručiteľská nehnuteľnosť dostala do dražby, sa však snažia skôr zabrániť. „Máme záujem dohodnúť sa s klientmi a pomôcť im aj v prípade, ak v ich živote nastanú nepredvídateľné finančné problémy a nie sú schopní svoje záväzky splácať,“ hovorí manažér PSS Radovan Slobodník. Potvrdzuje, že medzi najčastejšie problémy patria strata zamestnania, znížený príjem, či dlhodobá PN.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:01