StoryEditor

Rozpočtu pomôžu výstupy z druhého piliera a rezerva vlády

28.01.2013, 23:00

Už po mesiaci platnosti rozpočtu štát vyčísľuje prvú dieru. Rezort financií včera zaktualizoval svoje odhady a miesto rastu ekonomiky o 2,1 percenta, s ktorými rátal ešte v decembri, skresal svoje očakávania podľa zistení HN na 1,2 percenta. V praxi mu tak bude chýbať na dosiahnutie trojpercentného deficitu okolo 200 miliónov eur. „Bude si to vyžadovať vykrytie nižších príjmov, ktoré prídu z horšieho makroekonomického vývoja,“ naznačil zhoršenie prognózy v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu minister financií Peter Kažimír. Na zaplátanie tejto diery by mu mali pomôcť peniaze z druhého piliera či rezerva vlády.

Zatiaľ sa hľadá 50 miliónov
Hoci ide od júna 2012 o najväčšie zosekanie odhadu rastu pre tento rok, neurobí vláde taký škrt, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Z rezervy na horšie časy vláde totiž napriek čiastočnému rozpusteniu koncom vlaňajška zostalo ešte 50 miliónov eur. Z otvorenia druhého piliera by štát mohol v čistom zinkasovať okolo 100 miliónov. V praxi by tak na vykrytie hrozivo vyzerajúcej diery bolo treba nájsť ešte ďalších 50 miliónov eur.

Oficiálne čísla, zhodnotené členmi makrovýboru, by malo ministerstvo financií oficiálne publikovať tento týždeň. Kažimír už viackrát avizoval, že k dvíhaniu daní sa neuchýli a bude šetriť. Podľa exministerky práce a členky sociálneho výboru Viery Tomanovej by sa však napríklad nemuseli robiť škrty vo výdavkoch v sociálnej oblasti. „Jedine by som zabránila zneužívaniu systému.“

Ako však upozorňuje analytik INESS Radovan Ďurana, práve v odstránení plytvania v sociálnych dávkach by bolo možné ušetriť stovky miliónov eur. Podľa analytika NextFinance Jiřího Cihlářa je zas priestor na rýchle vykrytie výpadku napríklad v podpore kultúry či športu, škrty sa zrejme nevyhnú ani sektoru dopravy.

Šetrenie na diaľniciach 
Ušetriť by sa tak dalo na diaľniciach. Staviame ich síce prevažne z eurofondov, štát však na to dopláca na spolufinancovaní. Aj minulá vláda ušetrila časť zdrojov práve na slabšom čerpaní, a tak aj spolufinancovaní, ako si naplánovala. Na druhej strane by sa však takýto postup nestotožňoval s podporou ekonomiky, ktorú kabinet Roberta Fica (Smer-SD) viackrát deklaroval.

Zrýchlenie rastu totiž štátu pomáha aj pri boji s nezamestnanosťou. Financmajstri podľa zistení HN zatiaľ počítajú s nezamestnanosťou 14,3 percenta. Ako upozorňuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská, či hovoríme o jednopercentnom alebo dvojpercentnom ekonomickom raste, stále ide o pomerne pomalé tempo, ktoré nestačí na tvorbu nových pracovných miest. „Pretože prepúšťaniu ešte úplne neodzvonilo, nevylučujeme v tomto roku ešte mierny nárast podielu nezamestnaných oproti minulému roku.“

Zlý vývoj však nemusí platiť pre celý rok. Ako totiž ukazujú posledné vyhliadky od podnikateľov z Nemecka aj eurozóny, situácia sa môže začať postupne zlepšovať. Podľa analytika VÚB Zdenka Štefanidesa tak Slovensko zrejme prežíva najväčšie spomalenie v súčasnosti, teda v prvom kvartáli a postupne by sa mala situácia stabilizovať. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:16