StoryEditor

Reformy v minulosti boli kruté, tvrdí ekonóm

Zostane Angela Merkelová aj po voľbách akousi hlavnou postavou eurozóny?
Napriek tomu, že jej niektoré posledné prieskumy až tak nepriali, má veľkú šancu na víťazstvo v nemeckých voľbách, regionálnych i parlamentných.

Jej súčasný koaličný partner FDP sa v prieskumoch prepadá pod hranicu zvoliteľnosti. Spojí sa Merkelová so socialistami (strana SPD – pozn. red.)?
Ak sa FDP nepodarí dostať do parlamentu, socialisti vyzerajú ako najlepšia voľba.

To by bola ďalšia vládnuca socialistická strana v Európe. Čo sa zmení napríklad vo vzťahu k zadlženým južanom?
Dlhové problémy budú súčasťou politických debát v Nemecku a je veľmi pravdepodobné, že ich riešenie bude závisieť od toho, ako sa budú meniť názory verejnosti.

Tieto dlhové problémy sa zatiaľ Nemecka výrazne nedotkli, no nezamestnanosť rastie. Ako to vidíte do budúcnosti? Môže to Merkelovej ublížiť?
Eurozóna je naším hlavným exportným trhom. V prípade dlhodobej recesie by sa naše vyhliadky veľmi zhoršili a malo by to určite negatívny dosah na rast HDP Nemecka.

Je možné, že by sa Merkelová priklonila k zvyšovaniu daní či dotáciám pre skrachované podniky? Socialisti ju kritizovali, že je pri opatreniach príliš tvrdá...
V prípade, že Nemecko silnejšie zasiahne kríza v eurozóne, nevylučujem, že nemeckí politici zmenia svoje názory.

Ako?
Očakávam, že smerom k menej prísnemu úsiliu o konsolidáciu.

Čo to bude znamenať?
Už teraz sa navonok ukazuje, že štrukturálne reformy v Nemecku boli v minulosti dosť kruté, najmä čo sa týka pracovného trhu. A preto, vo svetle rastúcej nezamestnanosti, sa dá očakávať, že sa udejú zmeny napríklad v oblasti minimálnej mzdy. Tá u nás nie je uzákonená, niektoré firmy ju využívajú, no mnohé nie. Tak by mohlo dôjsť k zvyšovaniu miezd, čo by následne viedlo k vyšším výdavkom domácností na spotrebu, dynamickejšiemu rastu domáceho dopytu v Nemecku s lepšími výhľadmi na export pre ostatných členov eurozóny.

Viete si predstaviť Nemecko a eurozónu bez Merkelovej?
Stratégia riešenia krízy by sa zmenila, aj keď nie výrazne. Konsolidácia a štrukturálne reformy najmä v južanských krajinách by pokračovali, no dal by sa im zrejme dlhší čas na zlepšenie stavu svojich krajín.
Marta Hilkovičová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:56