StoryEditor

Euroval môže u nás skončiť fiaskom

08.09.2011, 00:00

Zvýšenie kapacity prvej záchrannej siete mieri do parlamentu po tom, ako toto opatrenie včera schválila vláda. Dopadnúť však môže ako odvodová reforma, ktorá tiež nemá podporu dostatočného počtu koaličných poslancov. Podporiť zvýšenie tzv. eurovalu odmieta vládna SaS.
Liberáli tvrdia, že ide o zlý krok a vyhadzovanie peňazí.

Aj včera to ich ministri dali jasne najavo. "Sme tak skalopevne presvedčení o našej pravde, že nevidím najmenšiu šancu na zmenu nášho stanoviska," reagoval minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS). Podľa neho by v koalícii pri tejto otázke nastala zhoda jedine vtedy, ak by sa zvyšné strany priklonili k SaS.

Nateraz nevie garantovať podporu Slovenska eurovalu ani premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) či minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). "Nemáme zhodu vo vládnej koalícii, preto potrebujeme čo najviac času, aby sme mohli o týchto veciach diskutovať," povedal Mikloš. Parlament by mal o eurovale rozhodnúť koncom septembra. Slovensko by malo byť jednou z posledných krajín.

Zvýšením eurovalu by chceli európski lídri zastaviť šírenie dlhovej krízy. Pôvodne ho totiž nastavili zle, dalo sa z neho požičať zhruba iba 255 miliárd eur. Po novom to má byť 440 miliárd. Do dočasného eurovalu neprispievame hotovosťou, iba špeciálnymi zárukami. Tie majú po zvýšení stúpnuť zo 4,3 na 7,7 miliardy. Platili by sme iba v prípade, ak by niektorá z krajín, ktorá padla do záchrannej siete, nebola schopná splácať pôžičku z eurovalu. Dosiaľ túto možnosť využilo Írsko a Portugalsko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 06:08