StoryEditor

Minimálnu penziu bude treba odrobiť

02.05.2012, 00:00
Ministerstvo práce plánuje zaviesť minimálnu penziu. Tí, ktorí nepracovali, dostanú len životné minimum.

Minimálny dôchodok nebude pre všetkých rovnaký. Výška najnižšej možnej penzie, ktorú plánuje vládny Smer-SD uzákoniť, by mala závisieť od toho, či dôchodca v minulosti pracoval, alebo nie. Kto pracoval, dostane viac než ten, ktorý bol závislý od štátnej pomoci. „Máme záujem na tom, aby bol rozdiel medzi tými, ktorí pracovali s nízkym príjmom, a tými, ktorí nepracovali. Nebude to unifikované, pre každého rovnaké,“ potvrdil v rozhovore pre HN štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian. Minimálny dôchodok pre tých, ktorí pracovali, by pritom mal byť podľa neho vyšší ako životné minimum. Nová vláda chce túto zmenu presadiť do konca roku.

Dôchodok namiesto dávok
V súčasnosti má nižší dôchodok ako je životné minimum (189,83 eura, pozn. HN) približne 20-tisíc ľudí. Na túto úroveň im štát nízku penziu dorovnáva mesačne dávkami hmotnej núdze či príspevkom na bývanie bez ohľadu na to, či penzista počas produktívneho veku pracoval, alebo nie.

Inštitút minimálneho dôchodku neexistuje. Aj z tohto dôvodu sa pripravovaná zmena pozdáva aj predsedovi Jednoty dôchodcov Slovenska Kamilovi Vajnorskému. Systém sa tak podľa neho výrazne zjednoduší. Sám však navrhuje, aby boli podmienky na priznanie minimálneho dôchodku prísne nastavené. „Navrhujeme, aby to bolo viazané na presný počet odrobených rokov. Minimálny dôchodok by tak mohol dostať len ten, kto má odpracovaných 15 rokov,“ dodal Vajnorský.

„Dnes je to práveže unifikované, keď padá každý do hmotnej núdze, či pracoval 10, 20 či 30 rokov. To nie je správne,“ myslí si Burian. Zavedenie minimálneho dôchodku by pritom podľa neho rozpočet nemal pocítiť.

Viac ako minimum
Ekonómovia princíp, keď za prácu dôchodca dostane vyššiu penziu, vítajú. Podľa ekonóma Slovenskej akadémie vied Pavla Kárásza by mali tí, ktorí nepracovali a do systému nič neodvádzali, dostať len životné minimum. Naopak, tí ktorí pracovali a dostávali nízky plat, by mali dostať o niečo viac. „Minimálny dôchodok je rozumná inštitúcia, ale musí byť sociálne spravodlivý. Myslím si, že takýmto nastavením by si nepohoršili ani verejné financie.“

S takýmto nastavením minimálnej penzie súhlasí aj analytik Next Finance Martin Prokop. „Znamená to, že v tomto dôchodku ostane aspoň prvok zásluhovosti. S tým úplne súhlasím, lebo nemôžete dať dôchodok niekomu, kto do systému nič neodviedol.“ Na druhej strane však upozorňuje, že nový, minimálny dôchodok sa dotkne len malej časti penzistov. „Počet dôchodcov na Slovensku ohrozených chudobou je najnižší za niekoľko rokov,“ odôvodňuje analytik.

Dlhopisy pre dôchodcov
Podľa Kárásza by mal štát dať možnosť penzistom si svoj dôchodok prilepšiť aj inak, pričom by sa zároveň mohlo pomôcť aj štátu. „Štát by mohol vydávať špeciálne dlhopisy s dlhodobou splatnosťou. Štát by garantoval určitý výnos. Aj nejakých 10 či 15 eur mesačne by potom pre mnohých bola dobrá pomoc.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:09