StoryEditor

Obilia je málo, aj to pálime

18.11.2012, 23:00

Druhý najhorší v histórii. Taký je podľa poľnohospodárov výsledok tohtoročnej produkcie obilia. „Odhaduje sa, že priemerný hektárový výnos bude o 22 percent nižší ako minulý rok,“ predikuje hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Zuzana Gulová. Aj napriek nízkemu výnosu však paradoxne nekončí podstatná časť v mlynoch, ale v slovenských či zahraničných energetických závodoch. „Čo sa týka obilia ako takého, tento rok šlo na energetické využitie 326-tisíc ton. Tento údaj však zahŕňa aj výrobu biopalív z kukurice,“ vysvetľuje Zuzana Gulová.

Výnosy pšenice medziročne klesli takmer o 25 percent. Ide o druhú najhoršiu úrodu od roku 2004, keď Slovensko trápili veľké záplavy. Hoci podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislava Nemca potravinová bezpečnosť na Slovensku nie je ohrozená, keďže naše zásoby sú dostačujúce, veľká časť obilnín už slúži na iné než potravinárske účely. Ministerstvo pôdohospodárstva pritom v minulosti avizovalo, že bude proti využívaniu obilia v tepelných elektrárňach bojovať.

Čo sa týka pšenice, podľa stanoviska ministerstva sa z nej vyrába len biolieh. „Na jeho produkciu šlo tento rok 135-tisíc ton pšenice,“ dodáva Gulová.

Väčšina končí v zahraničí
Pestovatelia nesledujú smerovanie obilia, ktoré predajú. „Vypestujeme 3 300 ton obilia, z toho predáme cca 2 000 ton. To, kde predané obilie skončí, však neviem,“ priznáva predseda PD Jarovnice Stanislav Eliáš. Mnoho poľnohospodárov nemá v odbyte na výber. Radšej privrú oči a pšenicu predávajú ako energetickú komoditu.

„Dovozy a vývozy sú ovplyvnené situáciou na európskom i svetovom trhu. Menších a stredných producentov na Slovensku vytláča v obchodných reťazcoch dovozový tovar,“ hovorí Stanislav Nemec. Aj veľkí producenti predávajú zásoby, ktoré nevyužijú na Slovensku, v zahraničí. Tam obilie pália napríklad v tepelných elektrárňach.

Zásah z Bruselu
Hoci ministerstvo tvrdí, že na Slovensku sa využíva na výrobu energií iba bioodpad ako slama, pestovatelia tvrdia niečo iné. „V súčasnosti sa na výrobu biopalív môže použiť všeličo. EÚ však plánuje zmeniť pravidlá a prejsť na takzvanú produkciu biopalív druhej generácie. Používanie obilia v energetike by tak mala v budúcnosti upraviť smernica EÚ, ktorá zakazuje používať v energetike iné než technické plodiny.

„Biopalivá by sa vyrábali iba z odpadov poľnohospodárskej produkcie,“ uzavrel Nemec.

Tomáš Lemešani

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 09:50