StoryEditor

Čo nás čaká

23.07.2012, 00:00

Roman Koděra
Patria

Ani v novom týždni nebude núdza o dáta z firemnej sféry, keď na oboch stranách Atlantiku bude možné sledovať, ako si s uplynulým štvrťrokom poradili ďalšie spoločnosti. V Európe sa investori budú sústreďovať na výsledky ropných gigantov, keď najväčšia európska ropná spoločnosť Royal Dutch Shell oznámi výsledky za 2 kvartál vo štvrtok a budeme čakať, ako sa bude dariť svetovej jednotke ExxonMobil, ktorá reportuje ten istý deň. Toto duo doplnia spoločnosti Total, Chevron, ConocoPhillips a Statoil. Rušno bude na poli farmaceutických výsledkov, keď tu budú zverejňovať výsledky spoločnosti Roche, GlaxoSmithKline, Merck & Co, Sanofi a AstraZeneca. Rozbehne sa aj výsledková sezóna medzi telekomunikačnými hráčmi, kde po piatkových výsledkoch Vodafone budú investori "počúvať" Telefonicu, France Telecom, BT, Telenor a KPN. Nemalej pozornosti sa budú tešiť európske banky, keď po španielskej Santander a britskej Lloyds Banking Group v piatok oznámi svoje čísla škandálmi "ovenčená" Barclays. V USA sa pred začiatkom OH v Londýne pochváli výsledkami jeden zo sponzorov McDonalds. Najväčšiu pozornosť však bude vzbudzovať spoločnosť Apple, keď sa čaká, akú má táto najväčšia svetová korporácia kondíciu za prvý polrok. Okrem Applu bude svoje prvé výsledky po IPO zverejňovať Facebook a investori budú čakať, či si spoločnosť udrží priateľov, keď ich časť stratila po tom, čo jej vstup nebol práve úspešný.

Kamil Boroš
X-Trade Broker
Výnosy predovšetkým zo španielskych, ale aj z talianskych dlhopisov stále ostávajú na mimoriadne vysokých úrovniach, a z globálnej ekonomiky prichádzajú aj naďalej zlé dáta. Akcie v uplynulých dňoch aj napriek tomu solídne vzrástli, čo pripisujeme jednak úspešnej výsledkovej sezóne (očakávania od nej však neboli nijako vysoké), ako aj nárastu očakávaní čo sa týka ďalšieho stimulu amerického Fedu. To však z nášho pohľadu na súvislejší rastový trend nestačí, a hoci ešte zhruba do konca mesiaca budú mať akcie podporu od výsledkovej sezóny (v tomto týždni reportuje napríklad Apple), tak na to, aby akcie ďalej rástli, bude potrebné viac. A tak pokiaľ by pokračovali zlé dáta, tak by nás neprekvapilo, keby akcie časť ziskov odovzdali.

Milan Vániček
JT Banka
Budúci týždeň bude patriť výsledkovej sezóne a zaujímavé bude aj zverejnenie amerického HDP za 2 kvartál 2012 na konci tohto týždňa. Slabnúce ekonomické dáta zvyšujú nervozitu a tlak na finančných trhoch. Ten, naopak, znižuje zatiaľ lepšia výsledková sezóna, ako sa predpokladalo. V prípade solídnych výsledkov aj naďalej očakávame, že trh bude mať skôr tendenciu obchodovať so zvýšenou volatilitou.
Výsledky v budúcom týždni bude oznamovať okrem iného v pondelok Hasbro, v utorok Apple, SAP či Volvo, v stredu Visa, Iberdrola, ArcelorMittal, vo štvrtok Facebook, Amazon, BASF a v piatok napríklad Chevron.

Jan Beňák
Trim Broker
Nový týždeň sa bude niesť v znamení prvého odhadu rastu amerického HDP za 2. kvartál, ktorý je na programe v piatok. Očakáva sa spomalenie rastu na 1,5 z 1,9 % v 1. kvartáli. Vzhľadom na fakt, že budúci týždeň zasadá Fed v súvislosti s menovou politikou (od utorkového prejavu Bernanka sa nič neočakáva), trh bude čakať so zatajeným dychom a veľmi zlé dáta by mohli spustiť opätovné reči o QE3. Podobne zverejní prvý odhad HDP aj Veľká Británia, ktorý by mal poukázať na pokračovanie recesie. Z Európy a Číny budeme očakávať prieskumy výrobných sektorov. Trh bude tiež sledovať novinky o preklenovacom úvere Grécku a nové problémy lokálnych vlád v Španielsku a Taliansku, ktorým hrozí bankrot.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:21