StoryEditor

Euroskupina: Bude to pomoc pre bankový sektor

11.06.2012, 00:00

Napriek tomu, že pre vládu v Madride má ísť o jednorazovú záležitosť, ktorá by mala viesť najmä k pomoci pre banky, zostáva nad pomocou pre Španielsko stále veľa otáznikov.

40 až 100 miliárd
Podľa posledných správ by mala pomoc pre bankový sektor v Španielsku dosiahnuť 40 až 100 miliárd eur. Odhady analytikov a hlasy zo zákulisia euroskupiny sa skôr prikláňajú k pomoci vo výške 80 až 100 miliárd eur. No už dnes je jasné, že pridelenie tejto pomoci nebudú sprevádzať úsporné opatrenia zo strany španielskej vlády. V prípade Španielska totiž pôjde o úverovú linku, ktorej plnenie síce bude monitorovať aj Medzinárodný menový fond, avšak táto pomoc sa nebude schvaľovať po tranžiach ako pomoc pre Írsko, Portugalsko či Grécko. Podiel Slovenska na tejto pomoci vo forme záruk cez dočasný euroval je ešte otázny. závisí totiž od celkovej výšky pomoci, ako aj od toho, odkiaľ ju bude Španielsko čerpať. "Preto sa v tejto chvíli vôbec nedá vyčísliť podiel Slovenska na zárukách pre Španielsko v dočasnom eurovale," povedal pre HN hovorca ministerstva financií Radko Kuruc.

Ručíme miliardou?
Ak by Španielsko 100 miliárd vyčerpalo a samo by sa na zárukách podieľalo, náš podiel na zárukách by sa podľa doterajšieho kľúča mohol pohybovať od 1,06 do 1,2 miliardy eur. To by znamenalo, že naše záruky na pomoci španielskym bankám budú vyššie ako peniaze, za ktoré ručíme Grécku, Portugalsku či Írsku. Zároveň treba podotknúť, že tieto záruky nemajú vplyv na zvyšovanie nášho fiškálneho deficitu.
Ak by sa pomoc pre Španielsko čerpala aj z dočasného, aj z trvalého eurovalu, rozhodujúci bude pre nás pomer peňazí, ktoré sa z týchto nástrojov pomoci budú čerpať. Slovensko by tento rok malo poslať do trvalého eurovalu vstupný kapitál vo výške 132 miliónov eur ako prvú tranžu. Tieto peniaze zo štátnych finančných aktív má naša krajina už pripravené. Tento rok by sme podľa doterajších plánov mali poslať do trvalého eurovalu aj ďalšiu tranžu vo výške 132 miliónov eur. Túto sumu však vláda s najväčšou pravdepodobnosťou ešte bude musieť zabezpečiť.
Vladislav Doktor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:06