StoryEditor

Radičovej ľudia neposlúchli Mikloša

24.05.2011, 00:00
Úrad vlády odmieta zrušiť obriu zákazku za 47 miliónov eur na Ústredný portál verejnej správy.

Napriek tomu, že minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) tvrdí, že tento kontrakt je trojnásobne predražený. A preto ani nepožiada Brusel o zaplatenie tohto projektu z eurofondov.

„Zrušenie tohto projektu môže mať negatívny dopad na implementáciu projektov iných rezortov a aj na splnenie stanovených cieľov v oblasti informatizácie verejnej správy,“ vysvetľuje Ľubica Pilzová z Úradu vlády.

Viaceré alternatívy
Zmluvu so spoločnosťou SWAN za bývalej vlády podpísala Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby. Tá spadá pod Úrad vlády. Vtedy jej šéfoval Roman Beneš. HN sa s ním spojiť nepodarilo. Vo februári sa malo nové vedenie rezortu financií s agentúrou dohodnúť, že zákazku zrušia.

 

Po tom, ako Mikloš zrušil zmluvy na príspevky z eurofondov, agentúra cúvla a kontrakt so SWAN-om nezrušila. „Zvažujeme viaceré alternatívy riešenia existujúceho projektu,“ povedala Pilzová. Nespresnila však, o aké riešenia môže ísť.

Hrozí súd
Rezort financií tvrdí, že Brusel by nám nepreplatil projekt, ktorý má byť online bránou pre všetkých ľudí k úradom. „Predražený bol každý modul,“ vysvetľuje šéf sekcie informatizácie rezortu Miloš Molnár. Okrem toho kontrola Úradu pre verejné obstarávanie zistila podľa informácií HN viacero chýb pri súťaži o portál. Zákazka preto mohla byť ušitá pre vybranú firmu, tvrdí Molnár.

SWAN všetky obvinenia odmieta. Riaditeľ spoločnosti Miroslav Strečanský nevylúčil, že ak peniaze od štátu nedostanú, obrátia sa na súd. Keďže z eurofondov táto zákazka zaplatená nebude, ostáva už iba štátny rozpočet. A naň Mikloš v tomto prípade siahnuť odmieta.

01 - Modified: 2004-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pobaltie robí zásoby 02 - Modified: 2004-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Daňová amnestia je zbytočný luxus 03 - Modified: 2004-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ryby z Tanzánie cez Bratislavu do Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:14