StoryEditor

Raši pre HN: Výpovede lekárov by mala začať riešiť vláda

06.10.2011, 00:00

Tvrdí, že problémy lekárov nikto neriešil. Ak odíde 2 400 lekárov, systém podľa neho skolabuje a ohrozená bude aj existencia nemocníc.

Ako vnímate hromadné výpovede lekárov?
Vnímam to ako krok, ktorý prišiel, lebo s lekármi nikto nekomunikoval. Nikto nechcel riešiť ich problémy, a hlavne nikto nepočúval to, čo už mesiace opakovali.

Kto koho teraz vydiera, lekári ministra či minister lekárov?
Ministerstvo sa snaží obrátiť verejnú mienku proti lekárom, že vydierajú pacientmi. Ja tvrdím, že pacienti sú ohrození nečinnosťou ministerstva. Stačilo sa s lekármi stretnúť, dohodnúť sa na postupe, zvážiť, čo je nevyhnutné pre systém a čo nie, a nemali by takýto problém. Je to chyba ministerstva, nie lekárov.

Môže sa stať, že ľudia v nemocnici nebudú ošetrení?
Ak odíde 2 400 lekárov z nemocníc, v tej štruktúre, v akej dali výpovede -- anestéziológovia, chirurgovia -- tak zdravotný systém skolabuje. Zdravotná starostlivosť nebude v žiadnom prípade poskytovaná na takej úrovni, ako teraz. Bude ohrozená aj existencia nemocníc.

Čo by podľa vás mala vláda robiť?
Situácia je taká vážna, že by sa ňou mala mimoriadne zaoberať vláda. Pritom, požiadavky lekárov sú úplne normálne, len ich doteraz ministerstvo ignorovalo. Chcú dodržiavanie Zákonníka práce, zvýšenie zdrojov. Táto požiadavka je tiež oprávnená, pretože tento rok štát platí za svojich poistencov menej ako vlani. Ďalej zastavenie transformácie. Uhliarik argumentuje tým, že ide transformovať nemocnice, ktoré vytvárajú dlh. Ale keď akciová spoločnosť vytvorí dlh, tak musí ísť do konkurzu a ľahko sa jej zmocní akákoľvek privatizačná skupina.

Podľa štatistík Slovensku vlani chýbalo 3 200 lekárov špecialistov. Vyše 2 000 lekárov teraz dalo výpovede. Napriek tomu súčasný minister Uhliarik tlačí na lekárov tým, že na ich miesta čakajú ďalší a že ich vie nahradiť. Myslíte si, že je to reálne?
Lekári nám starnú a nie sú dostatočne dopĺňaní mladými. Existuje reálny deficit lekárov v celom systéme. Keď už teraz máme deficit, tretina lekárov odíde z nemocníc, tak z deficitu sa stane kolaps. Minister Uhliarik, bohužiaľ, nie je lekár, ale človek, ktorý posledných 15 rokov robil reprezentanta farmaceutickej firmy. On naozaj netuší, čo sa deje v nemocniciach. Poviem jeden praktický príklad. Keď bola Polomka (tragická zrážka autobusu s vlakom v roku 2009, pozn. red.), tak museli lekárov zvolať aj z domu, z Banskej Bystrice do Brezna, aby zvládli nápor pacientov. To znamená, že pri mimoriadnych situáciách ani aktuálny stav nestačí a povolávajú sa ďalší. Keď budú chýbať ešte ďalší lekári, tak sa nezvládne ani akútna starostlivosť. Keď minister tvrdí, že by týchto lekárov dokázal nahradiť, tak klame.

Mal by štát naliať ďalšie peniaze do zdravotníctva?
Tým, že vláda schválila nižšie platby za poistencov štátu, zdravotníctvu chýba 127 miliónov eur v porovnaní s rokom 2010. Poisťovne preto platia menej poskytovateľom, a teda nemocnice a ambulantní lekári buď vytvárajú stratu, alebo dávajú ľudí na čakačky. Alebo ich jednoducho nemôžu ošetrovať. Tu nejde o nalievanie peňazí do systému. Ide o to, že keď vyliečite pacienta a stojí vás to tisíc eur, aby ste dostali tisíc eur, a nie osemsto. Matúš Kollár a Ratko Sudecký

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:03