StoryEditor

Babiš rozširuje impérium. V Maďarsku

25.04.2012, 00:00
Najbohatší Slovák Andrej Babiš plánuje rozširovať svoj biznis. Tentoraz zacielil na Maďarsko.

„Plánujem tu postaviť pekáreň na zelenej lúke. Dnes tu máme dve,“ vyhlásil pre HN jediný majiteľ Agrofert Holdingu. Nevedel konkretizovať, koľko investícií to zhltne. „Ešte je to len v rovine plánov, na čísla je priskoro. Technológie sa však budeme snažiť kúpiť napríklad od zbankrotovaných firiem,“ dodal.

V Česku už nemá kam rásť
Podľa zistení HN, pokiaľ agromagnát Babiš bude chcieť postaviť naozaj veľkú pekáreň, „z vrecka“ bude musieť vytiahnuť rádovo aj jednotky miliónov eur.

V Maďarsku Andrej Babiš vlastní pekárne Ceres, čo je tamojší líder vo výrobe toastov a baleného pečiva. Okrem toho len pred pár dňami mu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže odklepol kúpu pečivární United Bakaries. Ako však pripomína Igor Mesenský z poradenskej spoločnosti TPA Horwath, keďže už ovláda spoločnosť Penam, spojenie úrad limitoval. Babiš musí zopár menších pečivární predať: „To pre neho znamená to, že v Česku už nemá kam rásť.“

Pracuje i na akvizícii
Podľa Radka Schmieda, partnera v spoločnosti zameriavajúcej sa na fúzie a akvizície Redbaenk, je masívnejšia expanzia práve v Maďarsku logická. „Do Francúzska nepôjde napríklad i preto, že potrebuje byť v blízkosti svojich produkčných centier. Navyše ide o zaujímavý trh. Je tu síce jazyková bariéra, avšak pokiaľ sa obklopí dobrým tímom, má šancu dosiahnuť úspech,“ dodáva Schmied.

Maďarsko však výrazne utrpelo krízou, čo mnohým investorom naháňa strach. Ako prezrádza Mesenský, aj to je dôvod, prečo sa niektorí stiahli. Potrebujú mať menovú stabilitu. Babiš len na pekárne nezaostruje. Ako dodal, aktuálne pracujú na akvizícii veľkej firmy z poľnonákupu. Detaily však odmietol prezradiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:37