StoryEditor

Firmy nechcú bankovú daň

26.09.2011, 00:00
Autor:
TASRTASR

Zavedenie špeciálnej bankovej dane nie je dobrou správou pre podniky, pretože banky s najväčšou pravdepodobnosťou prenesú časť či dokonca celé zvýšenie finančného zaťaženia na svojich zákazníkov, teda občanov a podnikateľské subjekty. Myslí si to prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec.

Ako ďalej povedal, snaha vlády získať dodatočné prostriedky do štátneho rozpočtu prostredníctvom tejto novozavádzanej dane tak môže mať za následok zdraženie úverov pre podniky, zníženie ich investícií, pokles ekonomickej aktivity a zníženie tvorby pracovných miest. Celkový efekt pre ekonomiku tak môže byť negatívny.

Združenie by preto privítalo, keby vláda namiesto zavádzania nových daní viac úsilia venovala lepšiemu výberu existujúcich daní. Potenciálne najväčšie finančné prostriedky sa dajú získať lepším výberom DPH, kde podľa dostupných údajov rezerva v podobe nezaplatenej DPH predstavuje až 4 miliardy eur.

Komerčné banky pôsobiace na Slovensku by mali od budúceho roka odvádzať sumu vo výške 0,2 percenta z časti bankových pasív na osobitný účet štátnych finančných aktív. Vyplýva to z návrhu zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií, ktorý schválila vláda.

Cieľom návrhu je podľa rezortu financií vytvorenie mechanizmov podieľania sa finančných inštitúcií na nákladoch finančných kríz, zabezpečenie spravodlivého rozdelenia záťaže, ako aj predchádzanie vzniku rozsiahlych výdavkov pre daňových poplatníkov v prípade riešenia budúcich kríz. Banky by takto mali byť stimulované obmedzovať systémové riziká a chrániť tak stabilitu slovenského finančného sektora.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:46