TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Nové pravidlá komplikujú situáciu v Tatrách, zahraniční hostia začínajú rušiť rezervácie

06.07.2021, 14:07
Autor:
ČTKČTK
Zahraniční turisti tvorili viac ako 30 percent návštevnosti Vysokých Tatier.

Podnikatelia v cestovných ruchu vo Vysokých Tatrách zaznamenali úbytok zahraničných turistov, hostia z Česka či Poľska tiež začali stornovať pobyty.

Situáciu skomplikovalo napríklad spoplatnenie testov na koronavírus na súkromné ​​účely, oznámila to dnes výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu v Tatrách Lucia Blašková.

​Od nadchádzajúceho piatka zase turisti neočkovaní proti covidu-19 budú musieť nastúpiť po vstupe na Slovensko do karantény.

Spoplatnené testy 

Slovensko síce po výraznom zlepšení epidemickej situácie odbúralo väčšinu obmedzení, ľudia neočkovaní proti covidu-19 však musia mať test na koronavírus, ak chcú navštíviť okrem iného interiérové ​​priestory aquaparkov.

"Zahraniční turisti sa rozhodli, že nebudú tráviť dovolenku v Tatrách. To je veľký problém, pretože tvorili viac ako 30 percent návštevnosti," povedala Blašková. Uviedla, že v kopcoch síce je počuť slovenčinu, no zmizli poľskí turisti.

Podľa Blaškovej sa istá skupina ľudí nechce testovať na koronavírus a navyše by sa im dovolenka kvôli plateným testom predražila.

Dodala, že turistickej sezóne nepomôže ani skutočnosť, že Slovensko bude vyžadovať karanténu pre cestujúcich, ktorí neboli očkovaní proti covidu-19. "Nemožno sa spoliehať na to, že nás zachránia domáci turisti," poznamenala.

Dôležitý je august

Podnikatelia v Tatrách veria, že sezóna bude dlhá, a karanténne opatrenia rešpektujú preto, aby na jeseň nedošlo k uzavretiu prevádzok. Po prvej vlne nákazy krajina vlani v lete prakticky neuplatňovala obmedzenia, na jeseň potom však kvôli šíreniu nákazy začali úrady opatrenia sprísňovať.

Hotely naposledy nesmeli kvôli silnej druhej vlne ubytovať turistov zhruba od začiatku tohto roka do druhej polovice apríla.

Na začiatku letných prázdnin boli ubytovacie zariadenia v Tatrách vyťažené z polovice. Blašková povedala, že rezervácia síce stúpajú, no hostia sú pri objednávaní pobytov opatrnejší ako v minulosti.

Z hľadiska návštevnosti je pre Vysoké Tatry z letných mesiacov dôležitejší august. Podľa Blaškovej sú totiž Tatry často voľbou pre trávenie druhej dovolenky po tom, čo ľudia už boli pri mori.

01 - Modified: 2024-04-13 17:58:39 - Feat.: - Title: Posledná možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm. Po víkende ho zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 04 - Modified: 2024-03-30 07:19:48 - Feat.: - Title: hn 05 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:40