StoryEditor

Spor o vládny portál nás môže vyjsť draho

25.05.2011, 00:00
Spor medzi ministrom financií Ivanom Miklošom a ľuďmi premiérky Ivety Radičovej graduje.

Úrad vlády totiž stále nezastavil projekt Ústredného portálu verejnej správy, ktorý Mikloš označil za trojnásobne predražený. „Najskôr je potrebné definovať, ako bude zabezpečené riešenie kľúčového projektu informatizácie v prípade zrušenia existujúcej zmluvy,“ tvrdí úrad.

Úrad vlády nekoná
Myslí si totiž, že po zrušení kontraktu so spoločnosťou SWAN na 47 miliónov nebudú fungovať elektronické služby pre občanov. Mikloš týmto argumentom neverí. „Skutočnosť je presne opačná. Ak by sme nekonali, práve zle pripravený a riadený projekt Ústredného portálu by ohrozil spustenie informatizácie vo všetkých rezortoch,“ povedal Mikloš. Minister včera potvrdil, že zrušil žiadosť o preplatenie sporného projektu z eurofondov a trvá na novom tendri.

Hrozí miliónový súdny spor
Úrad vlády so zrušením zmluvy vraj nemá problém. Obáva sa však dôsledkov. Chcú napríklad vedieť, ako a kto bude Ústredný portál riešiť po ukončení kontraktu. O tomto kompetenčnom spore by mal Úrad vlády s ministerstvom rokovať začiatkom júna.

Štátu však v takom prípade hrozí aj súdny spor za vyše 18 miliónov eur. Na toľko totiž spoločnosť SWAN odhaduje svoj zmarený zisk a sumu, ktorú už do projektu vložili. Firma pritom odmieta tvrdenia o predražení zákazky. Domnievajú sa, že ak by vláda stavala Ústredný portál nanovo tak, aby od jeho vybudovania neboli závislé projekty iných rezortov, bude to drahšie riešenie. „Myslíme si, že iné riešenia si vyžadujú vyššie výdavky na informatizáciu,“ podotkol marketingový manažér SWAN-u Martin Holák.

01 - Modified: 2004-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ sa do boja proti terorizmu pustila neskoro, ale predsa 02 - Modified: 2004-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvé skúsenosti so štrukturálnymi fondmi 03 - Modified: 2004-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prioritami sú diaľnica i veda a výskum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:12