StoryEditor

SWAN chce dať preskúmať vládny portál

01.06.2011, 00:00
Spor o Ústredný portál verejnej správy sa vyhrocuje. Spoločnosť SWAN, ktorej chce štát zrušiť zákazku na vybudovanie portálu za 47 miliónov eur, žiada, aby tento projekt preverila skupina nezávislých expertov.

„Náklady na činnosť tejto odbornej skupiny sme pripravení hradiť v plnom rozsahu,“ povedal riaditeľ SWAN-u Miroslav Strečanský.

Spoločnosť o tom informovala listom premiérku Ivetu Radičovú a ministra financií Ivana Mikloša (obaja SDKÚ-DS). SWAN totiž odmieta, že by bol projekt predražený, alebo že bola súťaž o portál ušitá pre vopred vybratú firmu.

Logická požiadavka
Ak by nezávislí experti zistili, že bola zákazka napríklad predražená, postavil by SWAN portál aj za nižšiu cenu. Audit projektu však Mikloš rázne odmietol. „Preskúmavanie môjho rozhodnutia zo strany akejkoľvek komisie považujem za absolútne neprijateľné a nemysliteľné.“ Radičová včera neuviedla, či sa bude listom zaoberať. „Nevidíme žiadny dôvod pre zriadenie takejto skupiny,“ odkázal Branislav Máčaj, šéf Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES), ktorá spadá pod Úrad vlády. Tá so SWAN–on podpisovala zmluvu.

Podľa šéfky Aliancie Fair-play Zuzany Wienk je požiadavka SWAN-u logická. „Ak štát zruší nejakú zmluvu, rada by som videla podklady, z ktorých pri rozhodnutí vychádzal. Inak si viem predstaviť scenár, ako do zákazky zapojiť firmy blízke terajšej vládnej koalícii.“

Projekt mal byť z väčšej časti hradený z eurofondov. Mikloš to však stopol, keďže tvrdí, že by nám Brusel takmer isto peniaze nedal. Napríklad pre pochybnú súťaž. Peniaze na portál však z rozpočtu nedá. Máčaj kontrakt doteraz nezrušil. Chce najskôr vedieť, ako plánuje rezort postupovať po zrušení zákazky. Rozhodnúť by mal v najbližších dňoch.

Ak zmluvu zrušia, SWAN sa bude so štátom súdiť minimálne o 18,4 milióna eur. Súdnou cestou chcú vymáhať svoj zmarený zisk a peniaze, ktoré už do projektu investovali.

Nová súťaž
Rezort financií však plánuje Ústredný portál vysúťažiť nanovo – tendre by mali byť na jednotlivé časti projektu. Súťažiť sa teda nebude o jedenásť modulov v jednom veľkom balíku. Cena sa má pohybovať okolo 16 miliónov eur. Šéf sekcie informatizácie rezortu financií Miloš Molnár včera priznal, že zníženie sumy sa dosiahne aj tým, že sa portál mierne okliešti. „Možno budú povyhadzované nepotrebné záležitosti, ale zmysel projektu ostane zachovaný.“

Podľa Strečanského nie je vylúčené, že ak moduly vybudujú viaceré firmy, portál sa napokon nemusí podariť spojazdniť. Zviazanie modulov totiž nie je jednoduchá záležitosť, tvrdí.

Dramaticky však následné spájanie častí projektu nevidí rezort financií ani niektorí IT experti. „Myslíme si, že rozdelenie na menšie časti bude pre celkový projekt prospešné,“ povedal predseda Spoločnosti pre otvorené informačné technológie Marek Mahut. Ako dodal, štát by mal najskôr vyhlásiť súťaž na dodávateľa, ktorý by nastavil systém, napríklad funkčnosť a väzby modulov. V druhom kroku by sa vybrali dodávatelia samotných modulov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:04