StoryEditor

Šport nemáva ekonomikou ani na Slovensku

Význam odvetvia športových činností na ekonomike je vo väčšine krajín EÚ zanedbateľný.

V piatok sa začali XXX. letné olympijské hry v Londýne. Na nasledujúcom grafe vidíte podiel odvetvia športových činností na tvorbe HDP v jednotlivých ekonomikách krajín EÚ.

Tento podiel zahŕňa len priamy podiel športových činností ako sú činnosti športových klubov, prevádzky športových zariadení a fitnes centier, nezahŕňa predaj ani výrobu športového vybavenia ani ostatné činnosti, ktoré nepriamo súvisia so športom.

Podľa očakávaní význam tohto odvetvia na ekonomike je vo väčšine krajín EÚ zanedbateľný - ani v jednej krajine EÚ nepresahuje jedno percento.

Najvýznamnejší podiel na ekonomike majú športové činnosti na Cypre (0,9%), Španielsku (0,8%) a Fínsku (0,6%). Najmenší význam v Grécku, Litve (zhodne 0,1%), Poľsku a Slovensku (zhodne 0,2%). V priemere v EÚ sa športové činnosti podieľajú na tvorbe HDP 0,5%.

Vyšší podiel športových činností na tvorbe HDP ešte automaticky neznamená, že daná krajina bude úspešnejšia aj na olympijských hrách. Športové činnosti nezahŕňajú len činnosti súvisiace s vrcholovým športom, ale aj niektoré formy rekreačného športu. V niektorých krajinách navyše významnú časť tržieb športových zariadení tvoria nerezidenti.

Cyprus, ktorý má najvyšší podiel športových činností na HDP v rámci EÚ, nezískal na posledných 3 letných olympijských hrách ani jednu medailu. V počte medailí na obyvateľa sa na posledných 3 olympijských hrách relatívne darilo krajinám ako Slovinsko, Maďarsko, či Litva, ktoré sa naopak nachádzajú v spodnej časti rebríčka (športových činností na HDP).

V „zlých“ časoch často klesá podpora vrcholového športu (firmy ani štát nemajú dostatok voľných zdrojov), ale aj podiel výdavkov obyvateľstva na šport (výdavky na šport nepatria k základným výdavkom – časť obyvateľstva prestáva športovať, časť presúva svoje športové aktivity smerom k menej finančne náročným športom).

Takýto vývoj sme mohli pozorovať v posledných rokoch aj na Slovensku. Pridaná hodnota odvetvia športových, zábavných a rekreačných činností sa v rokoch 2008-2010 na Slovensku znížila o takmer 50% (v stálych cenách).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:24