StoryEditor

Rozbitie rovnej dane? Víťazí závisť

23.04.2012, 00:00

Takmer 70 percent ľudí v prieskume agentúry Focus podporilo zámer vlády viac zdaniť ľudí s vyššími zárobkami a firmy s miliónovými ziskami. Ako si to vysvetľujete?
Je to logické, lebo veľká väčšina ľudí na Slovensku má nízke príjmy, takže by sa ich to nedotklo. Ako sa hovorí, z cudzieho krv netečie, tak to sa prejavilo aj v tomto prieskume. To sa ani inak zhodnotiť nedá, lebo prínos tohto opatrenia pre verejné financie až taký veľký nie je.

Takže respondenti túto otázku vnímali skôr emocionálne ako racionálne?
Myslím si, že skôr emocionálne v tom zmysle, že istú úlohu zrejme zohráva aj závisť.

Aj väčšina voličov stredopravých strán okrem SaS so zrušením rovnej dane súhlasila.
Platí to, čo som povedal. V tomto kontexte nie je podstatné, či je ten volič pravicový alebo ľavicový. Podstatnejšia je emócia. Ak by mali ľudia povedať aj to, kde by mal štát získať peniaze, tak by zrejme žiadali skôr úspory vo verejných výdavkoch. Myslím si, že zo strany respondentov je to nepochopenie toho, čo prinesie takáto zmena daňového systému. Ten prínos zrejme nebude až taký, ako sa respondenti domnievajú.

Naopak väčšina ľudí nesúhlasí s obmedzením paušálov pre živnostníkov.
Tu už je u verejnosti vyššia znalosť problému. Na toto narazil aj bývalý minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Diskusia o tomto probléme bežala pri návrhu daňovo-odvodovej reformy, ktorú pripravovala bývalá vláda. A živnostníci sa vtedy dosť výrazne ohlásili. Ľudia už teraz vedeli omnoho lepšie, na čo odpovedajú, ako pri rovnej dani. Pochopili, že by to viedlo k degradácii strednej vrstvy. Je veľa živnostníkov, ktorí patria do strednej vrstvy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:22