StoryEditor

Funkčný nový systém je otázka mesiacov

26.02.2012, 23:00


Rozbeh zjednocovania daní, odvodov a ciel má vážne nedostatky. Preto sa zrejme odloží napríklad zlúčenie daňových a colných úradov na regionálnej úrovni. Informačný systém KONS stále nefunguje naplno. Kým to tak bude, potrvá to zrejme ešte mesiace.

Môžu problémy s informačným systémom posunúť niektoré fázy Unitasu?
Je ešte veľa tém, ktorými sa dodnes nikto príliš nezaoberal. Ak to zase nechceme urobiť nepripravene, tak, ako sa mnohé veci urobili tento rok, tak potom bude možno lepšie spojenie colných a daňových úradov do finančných na regionálnej úrovni o jeden rok odsunúť. Kým sa regionálne daňové úrady "utrasú" vo svojich funkciách, kým si nájdu svoje funkcie, lebo vidím, že je tam neskutočne veľa nedotiahnutých vecí. A k tomu ešte do toho dostať colníctvo s totálne inými funkciami a tak. Otázka je, či aj toto nie je dôvod, aby sme to nejako neurýchlili. Napríklad aj Maďari, ktorí vlani spojili colnú a daňovú správu najskôr organizačne, tiež chceli do roka pospájať úrady aj na regionálnej úrovni a posunuli to o ďalšie dva roky.

Prečo Mikulčík odchádza až týždeň po tom, ako ste boli poverená riadením Finančnej správy?
Najskôr som musela vedieť posúdiť, aké sú výsledky. Asi by nebolo šťastné ho v pondelok, keď som nastúpila do tej funkcie, poslať za dvere a zisťovať, kto je zodpovedný za úlohy, ktoré mali byť splnené do konca týždňa.

Vyzerá to tak, že informačný systém daniarov stále nie je plne funkčný.
V pondelok určite nebude mať všetky tie funkcie, na ktoré boli zvyknutí ľudia v daňovej správe, teda celá tá škála od správcov po exekútorov.

Čo napríklad ešte nefunguje?
V tomto momente by mala byť pokrytá tá funkcionalita, ktorá súvisí so správou daní v takom tom úzkom zmysle slova, teda od registrácie, cez spracovanie daňových priznaní a komunikácia so Štátnou pokladnicou.

Takže vracanie DPH je funkčné, alebo sa stále robí ručne?
To je súčasťou spracovania daňového priznania vrátane náležitostí DPH. Bolo to nasadené.

Ale či to funguje, nie je isté.
Fungovať to už funguje. Môžu byť výnimočné prípady, keď vratky nefungujú. Potom treba urobiť ešte ďalšie kroky. Tam, kde ľudia boli zaškolení a vedia s tým pracovať, tak tam problém nie je.

Má už informačný systém napríklad funkcionalitu o stave nedoplatkov a preplatkov daňového subjektu?
Nejaké to saldo konto tam, samozrejme, je.

Funguje napríklad správa pokút a poplatkov?
To ešte nie.

Údajne nefunguje ani medzinárodná výmena údajov a platieb. To sa dotýka cezhraničných vratiek DPH?
Nefunguje to ešte. Toto by sa malo spustiť na budúci týždeň.

Dokedy bude systém KONS plne funkčný?
Myslím si, že je nejaká predstava, ako nasadzovať niektoré funkcie pre kontrolórov a exekútorov v takej podobe, aby mali totálnu podporu. Niektoré veci sa dajú riešiť nielen cez KONS, ale aj cez ťahanie údajov z inej databázy. Kontrolóri majú dva podporné informačné systémy, ktoré im analyzujú rizikové subjekty. To nesúvisí len s KONS-om. Dá sa to riešiť aj inak. Ale na otázku, kedy by mohol byť KONS plne funkčný so všetkými detailmi a čerešničkami na torte, teraz naozaj neviem odpovedať.

Je to otázka týždňov alebo mesiacov?
Skôr je to otázka mesiacov ako týždňov. Tá organizácia naozaj nebola dobre pripravená na transformáciu do finančnej správy.

Koľko dosiaľ bolo a koľko ešte bude zaplatené za KONS?
Neviem. Toto pozadie som nechala na Najvyšší kontrolný úrad a Úrad vlády (oba úrady nedávno začali kontrolu okolností prechodu daniarov na nový informačný systém, pozn. red.). Nemám šancu sa v tom v tomto momente vyznať. Tým, že sa všetky doklady odovzdali týmto kontrolným skupinám, tak som nemala ani šancu sa s tým oboznámiť. Snažila som sa odpútať od pozadia problémov. Tento týždeň som sa chcela pokúsiť získať celkový pohľad na problémy. Sú ľudia v daňovej správe schopní zabezpečiť tie hlavné funkcie správy daní v stave, ktorý má ďaleko od ideálneho fungovania? To bola otázka, ktorú som riešila. Nezaoberám sa teraz zákulisím, ale to čo sa dialo, mi nespôsobuje radosť.

Prichádza do úvahy ešte zapojenie Novitechu do nasadzovania informačného systému?
Myslím si, že by sme im nemali zatvárať dvere. Priestor na spoluprácu je. Ak majú systém tak pripravený, ako tvrdia, tak, povedzme, ak by sa dali spustiť na budúci týždeň zahraničné platby, čo je osobitná databáza, tak prečo nie. Aj ja som ponúkala spoluprácu Novitechu. Novitech potrebujem. Už len preto, že treba udržiavať celú históriu systému, ktorý 18 rokov budovali.

Aká bola ich reakcia? Budú ochotní spolupracovať?
Na reakciu zatiaľ čakáme. Keď som sa však rozprávala s riaditeľmi daňových úradov, či mali možnosť skúsiť nový systém RDS od Novitechu, tak mi povedali, že to nikto doteraz nevidel. Mám informáciu, že aj na tomto systéme je potrebné dotestovať niektoré funkcionality. Situácia je taká, že je zle a ešte horšie. Marek Ročkár

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:32