StoryEditor

Poslanci chcú vidieť subdodávky

26.02.2012, 23:00

Podľa oslovených poslancov by v budúcnosti malo byť pri IT zákazkách verejne známe, aké firmy budú robiť subdodávky pre hlavného dodávateľa. "Transparentnosti nie je nikdy dosť," reagoval predseda parlamentného finančného výboru Jozef Kollár (SaS). "V opačnom prípade by celé zverejňovanie zmlúv strácalo zmysel," pridal sa poslanec KDH Anton Marcinčin.

Predstaviť si to vie aj exminister financií Ján Počiatek (Smer-SD). Za jeho úradovania pritom bola podpísaná aj zmluva s firmou IBM na vybudovanie celkového informačného systému pre daniarov. Pod ňou boli skryté aj ďalšie zákazky. Tie získali firmy, v ktorých v minulosti priamo aj nepriamo figuroval aj odvolaný šéf
Kompetenčného centra Miroslav Mikulčík.

Počiatek však pripomína, že na odkrytie subdodávateľov možno bude potrebná aj zmena legislatívy. "Podľa mňa by to však pomohlo." Podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna by s tým tiež nemal problém. "Hneď mi však napadlo desať spôsobov, ako by sa to dalo obísť," poznamenal.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) pripomenul, že vláda už takýto návrh presadila vlani v júli v rámci takzvaného IT desatora, ktoré malo vniesť transparentnosť do IT zákaziek. Za nejasnosti ohľadne existujúceho kontraktu na informačný systém daniarov podľa neho môže predošlá vláda. "Zmluva je tak transparentná, ako ju vyrokovalo ministerstvo financií za úradovania pána Počiatka," reagoval hovorca rezortu financií Martin Jaroš.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:52