StoryEditor

IBM Slovensko sa rozširuje. Na východ

10.09.2012, 00:00
Firma na Slovensko presúva služby s vyššou pridanou hodnotou.

Americká IT korporácia IBM, ktorá pred časom plánovala na východe obrovskú investíciu, pri ktorej by mohla vytvoriť až 3 000 pracovných miest, rozbehla na Slovensku veľký nábor stoviek zamestnancov. Na rozdiel od minulosti však neprijíma len v Bratislave, ale aj v Košiciach. Spoločnosť sem chce presunúť činnosti s vyššou pridanou hodnotou a plánuje zamestnať hlavne lepšie platených ľudí - konzultantov a špecialistov.

Plánujú ďalšiu expanziu
Východ láka investorov najmä kvalitnou a lacnou pracovnou silou a dobrým univerzitným zázemím.

„Prijímanie v Košiciach stále pokračuje, pričom do konca budúceho roka by nás tu malo pracovať 170,“ povedal HN jeden z novoprijatých zamestnancov firmy v Košiciach.

V prípade, že sa košické pracovisko IBM osvedčí, spoločnosť chce v náboroch pokračovať a rozširovať základňu na východe o ďalšie pozície. IBM už v tejto súvislosti požiadala vládu o investičné stimuly na infraštruktúru a zamestnanosť v celkovej výške dva milióny eur. Ľudí firma hľadá cez vlastných personalistov, agentúru Manpower i sociálne siete.

Riaditeľ marketingu IBM Slovensko Branislav Kohl sa k otázke, aké veľké pracovisko budujú v Košiciach, odmietol vyjadriť.
Firma v tomto roku už prijala podľa informácií HN štyri stovky pracovníkov a zamestnáva tak rekordný počet 4 600 ľudí. V Bratislave má spoločnosť dnes otvorenú viac ako stovku nových miest.

Pomohlo aj prepúšťanie u konkurencie
Náboru IBM v Košiciach pomohlo aj júlové prepúšťanie vo fínskej softvérovej spoločnosti Ixonos. Práve Ixonos v júli ohlásil prepustenie stovky ľudí. „IBM ľudí v Košiciach prijíma. Ani by ma neprekvapilo, keby mnohí z našich bývalých zamestnancov skončili práve v IBM,“ povedal pre HN riaditeľ košického Ixonosu Roman Klimčík.

Spoločnosť už podala žiadosť o investičné stimuly na ministerstve hospodárstva a ministerstve práce. Prvý vo výške 400-tisíc eur má firme pomôcť pri budovaní infraštruktúry a druhý v hodnote 1,6 milióna eur zahŕňa žiadosť o podporu pri zamestnávaní mladých ľudí. „Bližšie informácie k tomu zatiaľ nebudeme poskytovať,“ odpovedal na otázku, čoho sa žiadosť o stimul týka, hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Nižšie platy
Spoločnosť do Košíc prilákali podľa pracovníka IBM, ktorý si neželal byť menovaný, nižšie platy a dostatok pracovnej sily. Technická univerzita v Košiciach v súčasnosti produkuje dostatočný počet absolventov odboru informatika, ktorí si môžu v IBM vyskúšať, aká práca by im vo firme vyhovovala. Po úvodných školeniach prechádzajú noví zamestnanci IBM stážami na viacerých pracoviskách a po čase sa môžu rozhodnúť pre prácu, v ktorej sa cítia ,najviac doma‘ a ktorá im vyhovuje.

Druhým argumentom, ktorý mohol IBM pomôcť v rozhodovaní sa, prečo ísť do Košíc, bol práve nižší platový strop oproti západnému
Slovensku. A ten logicky pre IBM znamená aj nižšie náklady na pracovníkov. Východiskom z núdze by pre IBM v budúcnosti mohlo byť aj prijímanie ďalších zamestnancov z pohraničných oblastí Maďarska, Ukrajiny či Poľska.

„Košice sú vhodné na takýto typ investície. V meste sú k dispozícii technické školy aj letisko. Navyše ide o čistú investíciu, pri ktorej nehrozí žiadne znečistenie mesta a využitie vďaka nej môžu nájsť stredoškolsky a vysokoškolsky vzdelaní ľudia,“ hovorí managing partner KPMG Slovensko Ľuboš Vančo.

Služby pre strednú Európu
Nové pracovisko IBM v Košiciach bude poskytovať služby pre krajiny stredoeurópskeho regiónu. Práve na Slovensko sa v súčasnosti intenzívnejšie, vďaka doterajším výborným výsledkom IBM u nás, presúvajú pozície s vyššou úrovňou odbornosti. Ide pritom najmä o pozície, ktoré k nám prinášajú služby s vyššou pridanou hodnotou a zahŕňajú okrem spracovávania objednávok a faktúr a práce s databázami konzultačné služby.

Zamestnanci IBM v Košiciach by mali pracovať na biznis riešeniach s pridanou hodnotou.

Pôjde pritom predovšetkým o konzultantov, ktorí budú pracovať pre existujúcich a potenciálnych zákazníkov v regióne strednej Európy.

Jediným väčším problémom, s ktorým v súčasnosti IBM v Košiciach zápasí, je nie úplne vyhovujúca infraštruktúra. Mesto, kde pôsobia aj nadnárodné IT spoločnosti Ness či T-Systems má priame letecké spojenie len s Prahou a Viedňou, pričom do druhého z menovaných miest sa v súčasnosti v niektoré dni v týždni lieta len raz denne.

01 - Modified: 2004-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Terorizmus ničí plány ruských aerolínií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:20