StoryEditor

Ak sa nedohodnete, čaká vás súd

26.07.2012, 00:00

Ak sa s ostatnými dedičmi nedokážete dohodnúť na tom, čo všetko ste svojim rodičom počas opatrovania zaplatili a o čo viac by ste mali dostať z dedičstva, ešte stále nie je všetko stratené. "V takomto prípade sa musí oprávnená osoba obrátiť na súd a mimo dedičského konania si uplatňovať svoje nároky," hovorí notár Peter Danczi.
V praxi to funguje tak, že počas dedičstva sa dohodnete na veciach, kde nie sú spory a so zvyškom sa musíte obrátiť na súd. Tam budete musieť dokázať, že ste veci, ktoré chcete preplatiť od ostatných dedičov, naozaj kúpili vy a odovzdali ich opatrovanej osobe. Nemusí pritom stačiť, že budete mať odložené bločky. "Ak si nie ste istý, či budete vedieť dokázať, že ste to naozaj kupovali pre opatrovaného vy, odporučil by som klientom nechať si zakaždým podpísať od poručiteľa ešte za jeho života potvrdenie o tom, že za neho niektorý z dedičov dlh uhradil," dodáva Danczi.

To by už malo obstáť aj pred súdom. Len čo potom súd rozhodne vo váš prospech, budú mať všetci dediči povinnosť alikvotne sa zúčastniť na vyrovnaní sumy, ktorú vás súd takto uzná. Výška ich dlhu však nemôže byť väčšia ako celková suma, ktorú zdedili.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:08