StoryEditor

Štát stáli milióny. Aj tak chátrajú

22.03.2012, 23:00
Polícia pre rekonštrukciu budov Partizán a Saratov začala trestné stíhanie.

Chátrajúce a zatekajúce budovy namiesto liečebného centra pre vyslúžilých vojakov a navrátilcov z vojenských misií. Tak dopadla dlhoročná rekonštrukcia štátnych budov Partizán a Saratov. Problém v tom už vidí aj polícia. „V tejto súvislosti bolo začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku,“ informovala HN hovorkyňa bratislavskej polície Tatiana Kurucová. Polícia vo vyšetrovaní pokračuje, konkrétne osoby zatiaľ obvinené neboli. Páchateľom však podľa Trestného zákona môže hroziť niekoľkoročné väzenie.

Keď totiž spadali spomínané budovy pod rezort obrany, do ich rekonštrukcie sa malo od roku 2005 vraziť vyše 180 miliónov korún (viac ako šesť miliónov eur). Dnes ich nepoužívajú ani vojaci, ani rezort vnútra, pod ktorý boli prevedené v roku 2008. Bývalý šéf rezortu obrany Ľubomír Galko (SaS) krátko pred svojím nedobrovoľným odchodom z postu ministra pre kauzu odpočúvania novinárov preto podal trestné oznámenie. „Je tam podozrenie z nehospodárneho nakladania so štátnym majetkom,“ vysvetlil pre HN.

Namiesto rekonštrukcie autá
S rekonštrukciou sa začalo ešte za úradovania vtedajšieho ministra za SDKÚ-DS Juraja Lišku. Polícia nespresnila, v čom bola rekonštrukcia budov problematická. Podľa kontroly, ktorú robilo vlani ministerstvo obrany, sa mali napríklad v roku 2006 zo zdrojov určených na prestavbu týchto budov nakúpiť napríklad aj dva automobily za vyše dva milióny korún. Tým podľa kontrolórov mohli byť porušené zákony.

V tom čase viedol rezort Martin Fedor (SDKÚ-DS). Rekonštrukcia prebiehala v réžii Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku, ktorý spadal pod jeho rezort. „Nemám informácie, že by došlo k nejakým pochybeniam,“ reagoval pre HN.

Stop po preinvestovaných miliónoch
Druhý sporný moment nastal v roku 2007. Vtedy viedol rezort František Kašický (nominant Smeru-SD). Ministerstvo pozastavilo stavebné práce. Napriek tomu, že štát už mal za rekonštrukciu zaplatiť vyše 145 miliónov korún. Štát údajne tvrdil, že na dokončenie bolo potrebných vyše 68 miliónov korún. Firma Unitec Holding, ktorá budovy rekonštruovala, tvrdí, že to bolo iba 40 miliónov korún. Kašický na mailové otázky HN včera neodpovedal.

Napriek pozastaveniu stavby však Unitec Holding niektoré dodávky realizoval ďalej. „Poznáte z právneho hľadiska termín pozastavenie stavby? Je to absolútny nezmysel,“ reagoval šéf firmy Jozef Beňovič. Niektoré dodávky prebiehali aj preto, že sa blížila kolaudácia. Tá mala byť v lete 2007. Za tieto práce neskôr štát firme doplatil vyše 35 miliónov korún. Následné odstúpenie štátu od zmluvy z októbra 2007 Beňovič podľa svojich slov nechápal. „Tie stavby sú zase vo veľmi zlom stave. Chátrajú.“ Odhaduje, že dokončenie prestavby by si dnes vyžiadalo ďalších 1,7 milióna eur.

Jeho nástupca Jaroslav Baška (Smer-SD) to vysvetľuje tým, že ministerstvo budovy nepotrebovalo. „Myslím si, že v tomto prípade nikto z bývalých ministrov neporušil zákon.“
Po zmene vlády sa peniaze ešte v roku 2009 vyčlenené na Saratov a Partizán ešte použili na opravy hasičských staníc. Aké plány bude mať s budovami nová vláda sa HN včera zistiť nepodarilo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:00