StoryEditor

Daniam cez web môže hroziť problém

27.12.2012, 23:00

Podnikatelia, ktorí v tomto roku podávali svoje daňové priznania cez aplikáciu EZU, môžu v budúcom roku naraziť na problém. Tvrdia to daňoví poradcovia, ktorí spochybňujú spôsob, akým Finančná správa presúva používateľov tejto aplikácie do staronového systému eDane. "Na to, aby staronové riešenie eDane/eTax bolo právne čisté, museli by byť všetky dohody o elektronickom doručovaní cez EZU vypovedané a uzatvorené nové dohody na komunikáciu cez eDane/eTax," myslí si daňový poradca Ján Artúr Oberhauser. To sa však nedeje.

Protiprávnosť vylučujú
Poradcovia majú obavy z toho, že v budúcnosti budú ich daňové priznania podané elektronicky kvôli tomu označené za neprávoplatné. Podľa Finančnej správy na elektronickú komunikáciu s daniarmi cez eDane novú zmluvu uzatvárať netreba. "Naši právnici vylúčili akékoľvek porušenie zákonov," hovorí hovorkyňa Finančnej správy Miroslava Slemenská. Právnici, ktorých si k tejto problematike prizvala Slovenská komora daňových poradcov, si však myslia opak. "Pri porušení uzatvorenej zmluvy by mohlo dochádzať k neprávoplatným doručeniam a následne k vyrubeniu pokuty," približuje možnú hrozbu členka Prezídia Slovenskej komory daňových poradcov Alica Orda Oravcová. Komora od Finančnej správy žiada garanciu, že v prípade, ak v budúcnosti niektorý z daňových úradov spochybní právoplatnosť podania, nevyrubí im ten pokutu. "Myslíme si, že je nekorektné, aby sme vo vyjadreniach fabulovali o budúcich a zatiaľ neexistujúcich situáciách," odkázala poradcom Slemenská.

Nové údaje = nová zmluva
Bývalým používateľom EZU už daniari zaslali na e-mailovú adresu nové prihlasovacie údaje. Advokát Ondrej Matejka z advokátskej kancelárie Škorec, Hrnčiar, Matejka & partners, ktorý spornú zmluvu nevidel, tvrdí, že pokiaľ Finančná správa poskytne daňovým subjektom nové prístupové údaje do nového systému a daňový subjekt ich akceptuje a začne používať, dochádza k uzatvoreniu novej zmluvy a k dohodnutiu nových podmienok na elektronické doručovanie. "Stará zmluva na EZU zanikne automaticky, keďže tento systém nebude funkčný. K zániku zmluvy teda z právneho pohľadu dôjde v dôsledku tzv. nemožnosti plnenia." Elektronické podávanie dokumentov cez EZU je možné iba do konca tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:14