StoryEditor

Slováci viac sporia ako dlhujú

17.12.2012, 23:00

Slováci majú v súčasnosti v bankách uložených 24,5 miliardy eur, čo viac ako dvojnásobne prevyšuje úroveň úspor obyvateľstva spred desiatich rokov a o šesť percent úroveň spred roka. V súčasnosti dominujú aj naďalej termínované vklady, no Slováci si radi nechávajú aspoň časť svojich peňazí aj "poruke".
Na konci októbra tohto roka mali Slováci na termínovaných vkladoch uložených takmer 14 miliárd eur, čo bolo až 57 percent z celkového objemu peňazí uložených obyvateľstvom v bankách. Klienti uprednostňujú najmä termínované vklady do 1 roku, no na popularite nestrácajú ani vklady s dlhšou viazanosťou a často vyšším úročením.
Bežné účty tvorili z celkových vkladov obyvateľstva 30 percent a boli vykázané v objeme 7,2 miliardy eur. Avšak aj v tomto prípade badať zmenu trendu. Slováci totiž postupne prichádzajú na chuť aj iným možnostiam, ako mať peniaze kedykoľvek "poruke". Reč je o rôznych neviazaných alebo sporiacich vkladoch, z ktorých si potrebnú sumu môže klient kedykoľvek vybrať alebo doložiť a navyše sú úročené často aj niekoľkonásobne vyššou úrokovou sadzbou ako bežné účty.
Slováci sú tak aj naďalej väčšími sporiteľmi ako dlžníkmi. Na každých sto eur uložených v banke pripadá približne 70 eur z banky požičaných.
Analytička Poštovej banky

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:38