StoryEditor

Na opatrovanie vám prispeje aj štát

26.07.2012, 00:00

Ak opatrujete svojich ťažko chorých rodinných príslušníkov, máte nárok aj na pomoc od štátu. Podmienkou na priznanie peňažného príspevku na opatrovanie je, aby mala opatrovaná osoba mieru funkčnej poruchy najmenej 50 percent. V takom prípade máte mesačne nárok na 111,32 percenta zo sumy životného minima, teda aktuálne 216,60 eura. Druhou možnosťou je peňažný príspevok na osobnú asistenciu, kde vám za hodinu starostlivosti o blízkeho štát zaplatí zhruba 2,70 eura.

Hlavne pre blízkych
Štát pri vytváraní tohto príspevku počíta hlavne s tým, že o blízkych sa bude starať ich najbližšia rodina, a preto zákon pomerne presne menuje, kto oň môže požiadať. Stále však existuje aj možnosť, že sa staráte o osobu, s ktorou nie ste v priamom príbuzenskom vzťahu, a v takom prípade dáva zákon podmienku, že s opatrovanou osobou musíte bývať. Dôležité je, že tieto peniaze sú vaším príjmom, a nie príjmom osoby, o ktorú sa staráte.

Maximálne štyri hodiny
V prípade, ak sa o niekoho staráte, môžete si vybaviť aj peňažný príspevok na osobnú asistenciu, kde vás štát platí od hodiny. Ako rodinný príslušník však máte stanovený limit štyri hodiny denne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:46