StoryEditor

Výnosy na dlhopisoch opäť porastú

11.06.2012, 00:00

Už na začiatku víkendu som bol presvedčený, že by bolo racionálne, aby Španielsko požiadalo o pomoc ešte do volieb v Grécku -- pretože po nich už môžu byť záchranné fondy prázdne, hovorí Vladimír Pikora.

Ako zareaguje euro na pomoc pre Španielsko?
Pokiaľ nebude známe o akú pomoc Španielsko požiada, trhy budú nervózne. Ani po tomto víkende sme sa nedostali veľmi ďalej, takže nervozita zostane. No neočakávam, že dôjde k nejakému výraznému oslabeniu eura oproti doláru.

Prišla žiadosť o pomoc v pravý čas?
Už na začiatku víkendu som bol presvedčený, že by bolo racionálne, aby Španielsko požiadalo o pomoc ešte do volieb v Grécku -- pretože po nich už môžu byť záchranné fondy prázdne. Racionálne by tiež bolo, aby požiadali o pomoc cez víkend -- tento alebo nasledujúci. Víkend je totiž pre takúto Jóbovu zvesť príhodný, pretože sa finančným trhom poskytne čas premyslieť si, ako reagovať.

Čo plánovaná žiadosť o pomoc urobí s výnosmi španielskych dlhopisov?
Investori sa len utvrdili v tom, že výhľad Španielska je zlý. Myslím si, že výnosy španielskych dlhopisov opäť porastú. Deň, dva bude zrejme dlhopisy nakupovať aj Európska centrálna banka a na trhoch bude zdanlivo pokoj, no potom to pôjde opäť nahor.

Do akej miery sa predraží Španielsku financovanie na trhoch?
Bude nasledovať klasický scenár. Úroky na španielskych dlhopisoch sa môžu vyšplhať až k siedmim percentám.

Aký bude mať vplyv súčasné dianie v Španielsku na firmy v Európskej únii?
Čoraz viac firiem bude premýšľať, ako zabezpečiť svoje peniaze tak, aby neskončili v nejakej banke, s tým, že spoločnosť, ktorá je ich vlastníkom, sa k nim nebude vedieť dostať. Spoločnosti sa budú čoraz viac zamýšľať nad tým, ako sa vyhnúť kurzovým stratám. Tiež možno očakávať, že firmy budú peniaze sťahovať do svojich domovských krajín.
Vladislav Doktor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:50