StoryEditor

Z registračného poplatku je fiasko

13.01.2013, 23:00

Do štátnej kasy mal priniesť milióny eur, no zatiaľ prináša presný opak. Zvýšený registračný poplatok na autá s vyšším výkonom, ktorý platí od októbra minulého roka, obral štátnu kasu takmer o milión eur. Slováci jednoducho prestali kupovať nové autá. Predajcovia hovoria, že ich predajne od októbra zívajú prázdnotou. „V septembri sme mali predajný rekord, záujem o naše autá bol naozaj vysoký. Ale od zvýšenia registračného poplatku boli predajne prázdne ako po morovej rane,“ vyhodnocuje situáciu PR manažérka Kia Motors Sales Slovensko Zora Kalousková.

Hromadný nezáujem
V tomto roku by vláda chcela vytiahnuť z peňaženiek záujemcov o silnejšie auto vyše 27 miliónov eur. Zatiaľ to však vyzerá tak, že Slováci sa autami doslova predzásobili a dnes o kúpe nového auta už neuvažujú. Pôvodný plán vlády totiž počítal s tým, že daň zaplatia bohatší motoristi, ktorí si kúpia silnejšie auto s vyšším výkonom. Podľa predajcov však aj táto skupina zákazníkov uvažuje o cene auta čoraz viac. „Naše motorizácie patria k tým najvyšším a, samozrejme, registračný poplatok je vyšší,“ hovorí marketingový manažér BMW Milan Stupka. „Pred zavedením vyšších poplatkov sme zaznamenali zvýšený záujem ľudí, predajne a showroomy boli plné. V decembri však nárazovo záujem ustal,“ dodáva.

Ministerstvo pred zvýšením registračného poplatku za vozidlá s výkonom nad 80 kilowattov nepredpokladalo, že Slováci budú kupovať menej áut. Najdrahšie autá tak zdraželi aj o takmer tritisíc eur. Štatistiky Združenia automobilového priemyslu (ZAP) dokazujú, že to bol veľký omyl. „V roku 2012 sme zaznamenali rekordný september, predalo sa u nás najviac áut v histórii,“ povedal viceprezident ZAP Pavol Prepiak. „Naopak, december bol najhorší od vstupu Slovenska do Európskej únie. A je to dôsledok vyšších registračných poplatkov,“ dodal Prepiak.

Rekordný december
V poslednom štvrťroku minulého roka sa naplnila predpoveď združenia, ktorá predpokladala pokles predaja automobilov o 15 percent. Rekordne slabý december zase priniesol medziročný pokles o 24 percent. ZAP predpokladá, že rok 2013 bude jedným z najslabších z hľadiska predaja áut, takže vládou vysnívaných 27 miliónov eur sa do rozpočtu nedostane ani náhodou. Napriek tomu si Pavol Prepiak myslí, že pokles už nebude taký dramatický ako na konci minulého roka. „Výhľad je stabilný, ale nemyslíme si, že to bude také dobré, ako v minulých rokoch.“

Len na porovnanie, oproti decembru 2011 sme si v tomto mesiaci kúpili až o 24 percent menej áut. V októbri sme zase kúpili o 16,6 percenta menej áut. To spôsobilo výpadok z rozpočtu asi o 300-tisíc eur. V decembri tak štát mohol prísť približne o pol milióna.

Ministerstvo financií zatiaľ nemá dosah zvýšeného poplatku na rozpočet za december vyčíslený, no predbežne potvrdili, že sa vyššia daň na číslach odrazila negatívne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:52