StoryEditor

Na východe vzniknú stovky pracovných miest

17.09.2012, 00:00

 Na východe vzniknú stovky nových pracovných miest. V obci Mokrance, ktorá sa nachádza neďaleko Košíc, totiž plánuje tamojší podnikateľ Ivan Kovalčík postaviť priemyselný park. Ako podotkol pre HN sám Kovalčík, v súčasnosti už rokuje s investormi. Aj preto sa však k detailom investícií vyjadrovať nechce, aby ich medializáciou neodplašil.

S výstavbou sa začne onedlho
Investor v zámere, ktorý už predložil na posúdenie vplyvov na životné prostredie, tvrdí, že vznikne až 500 nových pracovných miest. „S výstavbou závodu chceme začať v prvom štvrťroku budúceho roka, pričom dokončený by mal byť v roku 2015,“ tvrdí spoločnosť Kovalčík & spol.

Koľko Mokranecký priemyselný park bude stáť, investor nezverejnil s tým, že tak urobia neskôr, keď budú mať v rukách stavebné konanie. Rozlohovo ide skôr o menšiu priemyselnú zónu, rozprestierať sa bude na ploche 184-tisíc štvorcových metrov. V parku budú môcť vyrábať firmy, ktoré podnikajú v ľahkom priemysle. S koľkými firmami však košický podnikateľ rokuje, sa nám zistiť nepodarilo.

Úspech parkov
Na Slovensku sú v súčasnosti desiatky priemyselných zón. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu ich eviduje okolo 70, ktoré aktívne ponúka investorom. „Existujú priemyselné zóny, ktoré sú plne obsadené a sú, samozrejme, aj parky, ktoré investorov stále hľadajú. Obsadenosť priemyselných zón závisí vo veľkej miere od lokality, kde sa park nachádza a kvality infraštruktúry,“ hovorí hovorkyňa štátnej agentúry Ľubomíra Gabrielová.

Ako dodáva, to, či bude park pre firmy atraktívny, určuje viacero faktorov. „Vyťaženosť parku závisí najmä od pripravenosti zóny zúčastniť sa súťaže o investície. Plne obsadené parky sa nachádzajú tak na východe Slovenska, napríklad mestský park Poprad – Matejovce, na juhu napríklad Levice- Geňa, ale aj na západe Slovenska – napríklad mestský park Myjava,“ objasňuje Gabrielová.

Vyťažené sú aj parky, kde sídlia veľkí investori spolu so svojimi dodávateľmi. Príkladom je priemyselný park Teplička nad Váhom, kde sídli automobilový závod Kia Motors Slovakia. Nižšiu obsadenosť majú najmä parky, ktoré nie sú blízko hlavných cestných či železničných ťahov a tiež tie, kde sú problémy s vyrovnanosťou pozemkov. Tieto parky získavajú investorov ťažšie a to bez ohľadu na to, v ktorom regióne sa nachádzajú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:16